• 0

Alergia i nietolerancja pokarmowa- jak to odróżnić?

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie określonego produktu, w której udział bierze układ immunologiczny. Alergie pokarmowe można podzielić na dwa rodzaje:

  • IgE – zależną, tzw. natychmiastową,
  • IgG –zależną, tzw. opóźnioną.

W pierwszym przypadku mamy do czynienia z bardzo szybką reakcją na spożyty pokarm – następuje to nawet w ciągu kilku sekund. Alergia typu IgE jest bardzo groźna dla zdrowia i życia, ponieważ może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a w konsekwencji prowadzić nawet do śmieci. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej IgG- zależnej  przyczyn można się doszukiwać w dysbiozie jelitowej, czynnikach środowiskowych, genetycznych czy nieodpowiedniej diecie. W przeciwieństwie do alergii IgE-zależnej, w tym przypadku reakcja na alergen nie ujawnia się od razu, a może wystąpić dopiero po kilku godzinach a nawet dniach od spożycia pokarmu. Nietolerancje pokarmowe oznaczają nadwrażliwość na określony składnik lub rodzaj żywności, jednak nie są uwarunkowane czynnikami immunologicznymi. W przypadku nietolerancji pokarmowych organizm nie wytwarza enzymu niezbędnego do trawienia konkretnego składnika zawartego w produkcie spożywczym. Nietolerancja pokarmowa może być uwarunkowana genetycznie, bądź wystąpić w późniejszym okresie życia, w przebiegu innych chorób bądź po infekcjach przewodu pokarmowego.

Objawy alergii i nietolerancji pokarmowej.

W przypadku alergii pokarmowych natychmiastowych objawy charakteryzują się śluzówkowo: łzawienie oczu, puchniecie. Często mogą pojawić się wymioty, bóle brzucha, biegunki ale również wysypki, pokrzywki. Do najczęstszych objawów nadwrażliwości pokarmowych opóźnionych należą problemy z układem pokarmowym (wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha), przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, problemy dermatologiczne (egzema, trądzik, atopowe zapalenie skóry czy rumień), bóle głowy, a także gwałtowne zmiany masy ciała.   Nietolerancja pokarmowa może objawiać się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami, w przypadku nietolerancji histaminy mogą pojawić się również bóle głowy, wysypka czy duszności.

 

Jakie pokarmy mogą wywoływać alergię pokarmową a jakie nietolerancję?

Do pokarmów najczęściej wywołujących objawy alergii pokarmowej natychmiastowej  u dzieci należą jajka i mleko krowie. U dorosłych uczulają przede wszystkim orzeszki ziemne, ryby i skorupiaki. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej opóźnionej lista alergenów jest bardzo szeroka, można ją określić za pomocą badań stężenia przeciwciał IgG w surowicy krwi- badanie ImuPro. W przypadku nietolerancji pokarmowych łatwo jest określić produkty, które mogą wywołać reakcję: nietolerancja laktozy (np. mleko, śmietanka, lody, masło), nietolerancja fruktozy (np. owoce, miód, syrop glukozowo-fruktozowy), nietolerancja histaminy (np. pomidory, wędzone ryby, sery dojrzewające, czerwone wino).

Jeśli chcesz odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej, złagodzić objawy i wyeliminować przyczyn ich powstawania. Poleca się diagnostykę w kierunku:

  Podobieństwa pomiędzy wspomnianymi dolegliwościami bywają mylące, dlatego w przypadku zaobserwowania u siebie jakichkolwiek niepokojących i trudnych do zdiagnozowania objawów, które nie wskazują jednoznacznie na konkretne schorzenie, warto zasięgnąć porady. Nasz dietetyk prowadzi bezpłatne konsultacje telefoniczne podczas których odpowie na wszystkie Twoje pytania! Zajrzyj tutaj!  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

Oddział w Warszawie