Stwardnienie rozsiane – dieta i probiotykoterapia

27.01.2021

Stwardnienie rozsiane (ang. sclerosis multiplex – SM) jest autoimmunologiczną chorobą w której układ odpornościowy atakuje i niszczy osłonkę mielinową nerwów. W konsekwencji doprowadza to do nieodwracalnego ich uszkodzenia i staje się przyczyną różnych dysfunkcji oraz dolegliwości. Jaka jest rola diety i probiotykoterapii w leczeniu stwardnienia rozsianego?

Stwardnienie rozsiane – choroba o wielu twarzach

Stwardnienie rozsiane najczęściej występuje pod postacią rzutowo – remisyjną. Oznacza to, że przez wiele lat pacjenci doświadczają stanów zaostrzeń choroby (rzutów) naprzemiennie z okresami względnego spokoju i wycofania ostrych objawów (remisja). W naturalnym przebiegu choroby (czyli niemodyfikowanym leczeniem) po kilkunastu latach choroba przechodzi w postać wtórnie postępującą, gdzie następuje systematyczne pogorszenie stanu zdrowia.
Należy jednak pamiętać, że trudno mówić o jednym, standardowym przebiegu stwardnienia rozsianego. Każdy chory może doświadczać różnych objawów o różnym nasileniu, a rozwój SM może być zarówno szybki, jak i bardzo powolny. Obecnie stosuje się leczenie immunosupresyjne, które pozawala na wydłużenie okresów remisji i zahamowanie postępów choroby.

Stwardnienie rozsiane – rola diety i probiotykoterapii w niwelowaniu przewlekłego stanu zapalnego

Podobnie jak w większości chorób autoimmunologicznych, także w stwardnieniu rozsianym, czynnikiem towarzyszącym rzutom jest stan zapalny. W badaniu rezonansem magnetycznym głowy i rdzenia kręgowego ujawnia się on pod postacią zmian demielinizacyjnych. Jeśli zapalenie jest aktywne, zmiany te wzmacniają się po podaniu kontrastu. Nawet nieaktywne zmiany powstałe w wyniku przebytego zapalenia mogą rzutować na kondycję psychofizyczną pacjenta.

Dlatego wraz z rekomendowanym przez lekarza leczeniem podstawowym, zadaniem pacjenta jest zadbanie o dietę, styl życia, czyli poprawę odporności i kondycji organizmu.

Dodatkowo można zastosować leczenie wspomagające, mające na celu wyciszenie procesów zapalnych i indywidualizację diety.
  1. Wyleczenie przewlekłych infekcji i poprawa odporności. Nawracające i przewlekłe infekcje bakteryjne i grzybicze, takie jak np. stan zapalny migdałków, próchnica, grzybica pochwy itd. powodują stałe pobudzenie układu immunologicznego i wytwarzanie cytokin prozapalnych. Należy zająć się ich skutecznym leczeniem oraz wsparciem układu odpornościowego, aby zapobiegać ich nawrotom i nie obciążać dodatkowo organizmu.
  2. Wprowadzenie właściwej suplementacji. W przebiegu stwardnienia rozsianego, podobnie jak innych chorób o podłożu zapalnym, podkreśla się konieczność oznaczania poziomu i suplementacji witaminy D oraz kwasów Omega – 3. Dodatkowo, w przypadku chorób związanych z funkcjonowaniem układu nerwowego, zasadne może być suplementowane witamin z grupy B.
  3. Poprawa mikrobioty jelitowej i stanu jelit poprzez wprowadzenie indywidualnie dobranej probiotykoterapii na podstawie badania Mikrobiota jelit Pro lub Mikrobiota jelit Complete.  Badania pokazują bardzo silny związek między dysbiozą jelitową, a powstawaniem i przebiegiem chorób autoimmunologicznych. Kompleksowe zadbanie o jelita – ich śluzówkę oraz zamieszkujący je mikrobiom, jest jednym z podstawowych działań terapeutycznych w chorobach o podłożu zapalnym.
  4. Diagnostyka ImuPro oraz dieta eliminacyjno-rotacyjna. Ma na celu indywidualizację diety. Powstawanie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych jest związane bezpośrednio z zaburzonym działaniem bariery jelitowej. O ImuPro przeczytasz tutaj. Wprowadzenie zindywidualizowanej diety pozawala na ograniczenie przewlekłego stanu zapalnego i nadmiernej aktywacji układu odpornościowego.
Jeśli chorujesz na stwardnienie rozsiane lub inną chorobę autoimmunologiczną i chcesz dowiedzieć się więcej o suplementacji probiotyków oraz diecie eliminacyjnej, zapraszamy do Instytutu Mikroekologii w Poznaniu i Warszawie oraz do naszych jednostek współpracujących.

Co oferuje Instytut Mikroekologii?:

  • kompleksowe konsultacje lekarskie,
  • kompleksowe konsultacje dietetyczne,

https://instytut-mikroekologii.pl/produkt/konsultacja-dietetyczna/

 

O autorze
Monika Cyprian