• 2

 

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe – schorzenia te polegają na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożywane pożywienie. U osób chorych występują bardzo różne, często niespecyficzne dolegliwości, co utrudnia prawidłową diagnostykę.

Nietolerancja a alergia pokarmowa

Warto zauważyć, że nietolerancje bardzo często mylone są z pojęciem alergii pokarmowej IgG-zależnej (opóźnionej). Nie są to jednak pojęcia tożsame. Nietolerancja pokarmowa polega na braku lub niedoborze enzymów, które rozkładają takie substancje jak fruktoza, laktoza czy histamina. Objawy nietolerancji występują szybko, już po kilku minutach od spożycia nieakceptowanego pokarmu możemy spodziewać się objawów. Nie jest w ten proces angażowany układ odpornościowy. Natomiast alergia pokarmowa, zarówno IgE-zależna, jak i IgG-zależna, zawsze zachodzi przy udziale układu immunologicznego. Alergia pokarmowa może dawać objawy zarówno ze strony skóry (trądzik, egzema, atopowe zapalenie skóry), jak i układu pokarmowego lub też być np. przyczyną przewlekłego zmęczenia. W przebiegu IgG-zależnych nadwrażliwości pokarmowych dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał IgG  dla danego produktu, w konsekwencji czego u osoby chorej pojawiają się różne dolegliwości. Nadwrażliwości tego typu mogą rozwinąć się w każdym wieku – zarówno u osób dorosłych, jak i małych dzieci. Reakcja na pożywienie następuje w sposób opóźniony, nawet do 72h od ich spożycia.

Badania naukowe wykazały związek między podwyższonym stężeniem specyficznych przeciwciał IgG a występowaniem różnych jednostek chorobowych:

  • nieswoiste choroby zapalne jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna);
  • zespół jelita nadwrażliwego;
  • choroby układu oddechowego (np. astma);
  • choroby skórne (atopowe zapalenie skóry, egzema, trądzik, łuszczyca);
  • zaburzenia psychiczne (depresja, lęki);
  • otyłość.

Nietolerancje pokarmowe – badania

Nietolerancje pokarmowe diagnozuje się za pomocą badań genetycznych lub wodorowych testów oddechowych. Najczęściej testy nietolerancji pokarmowych obejmują:

  • nietolerancję laktozy,
  • nietolerancję fruktozy,
  • nietolerancję histaminy.

W zależności od sposobu i rodzaju badanych nietolerancji pokarmowych cena testów będzie się różnić.

Jak zbadać nadwrażliwości pokarmowe opóźnione?

Badania alergii pokarmowych IgG-zależnych polegają na pomiarze we krwi osoby badanej poziomu przeciwciał IgG, swoistych dla danego alergenu.

 Najbardziej wiarygodnym i bezpiecznym badaniem alergii pokarmowych IgG-zależnych jest test ImuPro, umożliwiający sprawdzenie poziomu przeciwciał specyficznych dla alergenów z różnych grup: jaja, produkty mleczne, mięso, ryby, owoce morza, owoce, warzywa, zboża, orzechy czy nasiona.

Wynik testu ImuPro pozwala na określenie produktów bezpiecznych dla naszego organizmu oraz produktów przez niego nietolerowanych. Leczenie opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, która polega na czasowym wyeliminowaniu jednej lub kilku grup produktów wykrytych w badaniu alergii pokarmowej. Dzięki temu pacjent może tak spersonalizować swój sposób odżywiania, aby uzyskać poprawę swojego samopoczucia i stanu zdrowia.

Dostępne panele badania ImuPro w ofercie Instytutu Mikroekologii

W Instytucie Mikroekologii można wykonać 5 rodzajów testów ImuPro:

Nie wiesz jak interpretować swoje objawy? Czy wykonać testy na nietolerancje pokarmowe a może badania alergii pokarmowych? Skonsultuj się z nami podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych.

2 Comments

  1. Marzena
    14 grudnia 2019 at 22:50

    Czy prowadzicie sprzedaz probitykow. Symbioflor 1,2, proSymbioflor, symbiolact domu, symbiolact par, symbioIntest

    • Katarzyna Drews-Raczewska
      31 grudnia 2019 at 09:39

      Jako Instytut pracujemy na tych preparatach, jednak nie prowadzimy sprzedaży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

Oddział w Warszawie