facebook_pixel

NIETOLERANCJE POKARMOWE

NIETOLERANCJE POKARMOWE

Nietolerancje pokarmowe co to jest?

Nietolerancje pokarmowe  to brak możliwości strawienia niektórych substancji pokarmowych, związany z niedoborem enzymów rozkładających je w organizmie. Najczęstszą nietolerancją pokarmową występującą w polskim społeczeństwie jest nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego. Spotyka się też nietolerancję fruktozy i histaminy.

Nietolerancja a alergia pokarmowa

Warto zauważyć, że nietolerancje bardzo często mylone są z pojęciem alergii pokarmowej IgG-zależnej (opóźnionej). Nie są to jednak pojęcia tożsame. Nietolerancja pokarmowa polega na braku lub niedoborze enzymów, które rozkładają takie substancje jak fruktoza, laktoza czy histamina. Nie jest w ten proces angażowany układ odpornościowy. Natomiast alergia pokarmowa, zarówno IgE-zależna jak i IgG-zależna zawsze zachodzi przy udziale układu immunologicznego.

Nietolerancje pokarmowe – diagnostyka

Nietolerancje pokarmowe diagnozuje się za pomocą badań genetycznych lub wodorowych testów oddechowych. Warto wiedzieć, że często testy na alergię opóźnioną IgG-zależną są nazywane testami na nietolerancje pokarmowe, jednak nie jest to to samo badanie.

Najpopularniejsze nietolerancje pokarmowe

  • nietolerancja laktozy,
  • nietolerancja fruktozy,
  • nietolerancja histaminy.