Zamienniki 5 najpopularniejszych alergenów: mleka, jajka, glutenu, drożdży, pomidorów
10.09.2020
Kiedy już zdiagnozujemy nadwrażliwości pokarmowe w badaniu ImuPro, trzeba zacząć myśleć o diecie eliminacyjnej i tym, jak znaleźć zamienniki naszych alergenów. Stawia to pacjenta przed wieloma nowymi wyzwaniami. Do najczęstszych pytań naszych pacjentów należą:
- Czym zastąpić mleko w dotychczasowych przepisach?
- Czy inne mleka pochodzenia zwierzęcego są odpowiednim zamiennikiem mleka krowiego?
- Jak zastąpić jajka?
- Co zamiast glutenu?
- Chleb bez drożdży – czym zamienić?
- Podstawą diety mojego dziecka są pomidory, nie widzę innych zamienników tego warzywa. Co z ketchupem?
Czym zastąpić mleko w dotychczasowych przepisach?
Mamy bardzo szeroką gamę napojów roślinnych na sklepowych półkach. Do najpopularniejszych należą napoje sojowe, ryżowe, kokosowe oraz migdałowe. Znajdziemy jednak również napoje z różnego rodzaju orzechów (laskowy, nerkowiec) czy produktów zbożowych (owsiany, jaglany). Warto zwracać uwagę, aby kupowany napój roślinny był wzbogacany w wapń oraz sprawdzać ich składy.
Czy inne mleka pochodzenia zwierzęcego są odpowiednim zamiennikiem mleka krowiego?
W niektórych przypadkach zdarza się, że pacjenci demonstrują objawy i dolegliwości wywoływane przez więcej niż jeden alergen. Możliwe jest wystąpienie krzyżowej reakcji między alergenami pochodzenia zwierzęcego. Doniesienia naukowe sugerują, że aż 92% uczulonych na białka mleka krowiego zareaguje również na mleko kozie. Dlatego wymiana mleka krowiego na inne zwierzęce nie jest najlepszym pomysłem na diecie eliminacyjnej.
Jak zastąpić jajka?
W różnego rodzaju ciastach możemy je zastąpić naturalnymi i łatwo dostępnymi składnikami. Jednym z najpopularniejszych zamienników jest papka z siemienia lnianego czy nasion chia. Możemy użyć też owoców – z pomocą przyjdzie nam banan bądź mus jabłkowy. Inną możliwością są zmielone płatki owsiane – tutaj jednak uważać muszą osoby stosujące dietę bez glutenu. Świetnym zamiennikiem jaj jest również ubita woda po cieciorce tzw. aquafaba, z której możemy zrobić bezjajeczną bezę czy omlet! A jajecznicę zamieniamy na tofucznicę z czarną solą (kala namak).
Co zamiast glutenu?
Zamienniki glutenu to przede wszystkim wartościowe ziarna, takie jak: amarantus, quinoa, gryka, proso, ale również ryż, kukurydza. Aby dieta eliminacyjna była dietą zbilansowaną, należy pamiętać o podstawowej zasadzie: każdy wyeliminowany produkt należy zastąpić przynajmniej trzema, innymi, dozwolonymi produktami. Jeśli eliminacja polegać będzie wyłącznie na wyrzuceniu niedozwolonych składników pokarmowych z diety, w krótkim czasie można doprowadzić do jej zubożenia, a w konsekwencji – niedoborów.
Chleb bez drożdży – czym zamienić?
Najprostszym rozwiązaniem będzie użycie zakwasu do pieczywa, jednak mamy również inne rozwiązania. Najbardziej popularnym będzie użycie sody oczyszczonej, czy proszku do pieczenia. Z bardziej wyszukanych znajdziemy kamień winny.
Podstawą diety mojego dziecka są pomidory, nie widzę innych zamienników tego warzywa. Co z ketchupem?
Na rynku znajdziemy wiele produktów, które w składzie nie będą miały pomidorów. Świetnym przykładem na zamiennik ketchupu będzie ajwar, czyli pasta z pieczonych bakłażanów i papryki. Dodatkowo warto zapoznać się z przepisem na doskonały ketchup z cukinii czy dyni.
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem eliminacji produktów z diety wykonać odpowiednią diagnostykę nadwrażliwości pokarmowych, czyli badanie ImuPro. Diagnozowanie jedynie na podstawie występujących objawów może prowadzić do niepotrzebnych restrykcji oraz utrudniać poprawę stanu zdrowia i samopoczucia.
Badanie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych dostępne jest w różnych panelach, oceniających od 44 aż do 270 alergenów. Możesz wykonać je z krwi żylnej lub włośniczkowej z palca. Wybierz wariant badania odpowiedni do Twoich potrzeb.
Nie wiesz jakie badanie wykonać, jak odpowiednio przeprowadzić eliminację lub prowokację? Skorzystaj z możliwości bezpłatnych konsultacji telefonicznych z naszymi specjalistami!
Więcej o badaniach nadwrażliwości pokarmowych ImuPro i o tym – Dlaczego warto je zrobić? dowiesz się tutaj.
O autorze
Daria Kotek
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej
Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.
Sprawdź i zadzwoń