Do 31.03.2025 badania zamówisz z wiosenną zniżką do 20%

Skorzystaj

Terapia dziecka w spektrum autyzmu – współpraca neurologopedy i dietetyka. Live na Facebooku

27.03.2025

Problemy z mową i komunikacją, wybiórczość pokarmowa i dolegliwości jelitowe należą do objawów, które dotykają dzieci w spektrum autyzmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej i nadwrażliwości pokarmowe mogą dodatkowo nasilać te trudności. Terapia dziecka w spektrum autyzmu wymaga więc indywidualnego i kompleksowego podejścia. Pomocne w tym jest wsparcie specjalistów – neurologopedy, który koncentruje się na rozwijaniu umiejętności komunikacyjnych oraz dietetyka, który skupia się na odżywianiu dziecka i wsparciu jego mikrobioty jelitowej.

Chcesz dowiedzieć się więcej o terapii dziecka w spektrum autyzmu?

Dołącz do nas podczas live’aTerapia dziecka w spektrum autyzmu – współpraca neurologopedy i dietetyka”, który odbędzie się 3 kwietnia 2025 (czwartek) o godzinie 17:00 na naszym Facebooku.

Neurologopeda – mgr Paulina Kuroczycka oraz nasz dietetyk – mgr Daria Kotek omówią, jak współpraca neurologopedy i dietetyka może wspierać rozwój komunikacji, funkcji poznawczych oraz dobrostan pacjentów w spektrum autyzmu. Poruszą tematy, takie jak:

  • Wpływ diety na rozwój mowy i funkcje poznawcze
  • Terapia neurologopedyczna a wybiórczość pokarmowa
  • Mikrobiota jelitowa i jej znaczenie w autyzmie
  • Praktyczne strategie pracy z dziećmi i dorosłymi

Live poprowadzą:

Mgr Paulina Kuroczycka – neurologopeda, terapeuta karmienia i terapeuta wybiórczości pokarmowej metodą Marshy Dunn Klein. Właścicielka Centrum gryzienia i mówienia w Dopiewcu pod Poznaniem.
Od kilkunastu lat zajmuję się zagadnieniem dotyczącym gryzienia i żucia a rozwojem mowy u dzieci. Zawodowo zajmuję się również odPEG-owaniem i odsondowaniem dzieci, które pobierają pokarm z wyłączeniem jamy ustnej. Moje motto zawodowe to „Najpierw gryzienie potem mówienie”. Jestem edukatorką na wielu warsztatach, szkoleniach dot. rozwoju mowy dzieci, trudności w rozwoju, zaburzeniach mowy, etc.

Mgr Daria Kotek – Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.

Dołącz do wydarzenia
O autorze
Ewa Nowak