Całkowita rezygnacja z glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, jest wymagana w przypadku celiakii – choroby, na którą cierpi jedynie ok. 1% populacji. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta bezglutenowa u dzieci i czy jest ona bezpieczna?

    Gluten w diecie dziecka

    Najczęściej pojawiającym się pytaniem wśród matek rozszerzających dietę dzieci jest to, w którym momencie życia należy wprowadzić gluten do diety. Nie ma obecnie obostrzeń co do konkretnego tygodnia czy kolejności wprowadzania pokarmów do diety dziecka, również glutenu. Według zaleceń towarzystw pediatrycznych dobrze, by produkty zawierające gluten trafiły do  menu dziecka między 6 a 12 miesiącem życia.

     Nie celiakia, a nadwrażliwość na gluten

    Jeśli u pacjenta nie występuje celiakia, to wyróżnić można także inne reakcje zależne od glutenu, które również mogą być problematyczne dla pacjenta. Jedną z takich reakcji jest nadwrażliwość IgG-zależna. Idealnym rozwiązaniem jest przebadanie kobiety w ciąży, aby przekonać się, czy występuje u niej   nadwrażliwość IgG-zależna na gluten. Jeśli tak, to przez łożysko przekazywać będzie ona przeciwciała IgG przeciwko pokarmom swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku. W takich przypadkach zaleca się stosowanie diety bezglutenowej przez mamę do końca ciąży oraz okresu karmienia piersią.

    Nadwrażliwość na gluten u dzieci

    Jeśli jednak matka nie przebadała się pod kątem występowania u niej nadwrażliwości na gluten, a u dziecka zauważyć można objawy takie jak problemy skórne, kolki czy długotrwałą ciemieniuchę – warto zadbać o to, aby zdiagnozować u niego nadwrażliwość na pokarmy – m.in. gluten .

    Jeśli któryś z rodziców ma celiakię, to można przeprowadzić diagnostykę specjalistyczną pod okiem gastroenterologa dziecięceko. Dzięki takiemu postępowaniu można od razu dowiedzieć się, czy nasze dziecko nie jest ją zagrożone tą chorobą.

    Jeśli podejrzewamy nadwrażliwość na gluten spowodowaną przeciwciałami IgG, możemy wykonać odpowiednią diagnostykę w tym kierunku. Do pierwszego roku życia dziecka powinna pod tym kątem zostać przebadana matka (przeciwciała utrzymują się w organizmie dziecka). Uzyskany w ten sposób immunologiczny profil żywności pomaga wprowadzić właściwą dietę mamie oraz nowe produkty do diety dziecka i stopniowo rozszerzać jego menu.

    U dzieci starszych – tych, które już ukończyły pierwszy rok życia – diagnozę na nadwrażliwość IgG-zależną na gluten można przeprowadzić bezpośrednio u nich.

    Jeśli wprowadzamy u dziecka dietę bezglutenową bardzo ważne jest, aby odpowiednio zbilansować dietę w produkty bezglutenowe (np. produkty z prosa/jagły, kukurydzy, gryki, ryżu, amarantusa). Urozmaicona dieta zabezpieczy przed ewentualnymi niedoborami związanymi z eliminacją dużej grupy produktów zawierających gluten. Jeśli masz wątpliwości co do stosowania diety bezglutenowej skontaktuj się z naszymi dietetykami podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych!

    Więcej informacji znajdziesz w materiale wideo z dr n. med. Mirosławą Gałęcką:

    Oddział w Warszawie