fbpx

Czy dieta bezglutenowa u małego dziecka jest bezpieczna?

Czy dieta bezglutenowa u małego dziecka jest bezpieczna?

Całkowita rezygnacja z glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, jest wymagana w przypadku celiakii – choroby, na którą cierpi jedynie ok. 1% populacji. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta bezglutenowa u dzieci i czy jest ona bezpieczna?

Gluten w diecie dziecka

Najczęściej pojawiającym się pytaniem jest to, w którym momencie życia należy wprowadzić gluten do diety dziecka. Według zaleceń towarzystw pediatrycznych produkty zawierające gluten powinny trafić do diety dziecka w momencie, kiedy planujemy jej rozszerzenie – czyli ok. 6miesiąca życia. Na pewno gluten powinien być wprowadzony do diety do 12 miesiąca życia dziecka. Oczywiście warto pamiętać, że na początku powinny być to niewielkie ilości glutenu.

Ostrożnie należy wprowadzać gluten do diety naszego dziecka w przypadku, kiedy któreś z rodziców już choruje na celiakię.

Nie celiakia, a nadwrażliwość na gluten

Jeśli u pacjenta nie występuje celiakia, to wyróżnić można także inne reakcje zależne od glutenu, które również mogą być problematyczne dla pacjenta. Jedną z takich reakcji jest nadwrażliwość IgG-zależna. Idealnym rozwiązaniem jest przebadanie kobiety w ciąży, aby przekonać się, czy występuje u niej   nadwrażliwość IgG-zależna na gluten. Jeśli tak, to przekazywać będzie ona przeciwciała IgG przeciwko pokarmom swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku.

Nadwrażliwość na gluten u dzieci

Jeśli jednak matka nie przebadała się pod kątem występowania u niej nadwrażliwości na gluten, a u dziecka zauważyć można objawy takie jak problemy skórne, kolki czy długotrwałą ciemieniuchę – warto zadbać o to, aby zdiagnozować u niego nadwrażliwość na gluten jeszcze przed wprowadzeniem tego białka do jego diety.

Jeśli któryś z rodziców ma celiakię, to można przeprowadzić diagnostykę genetyczną, dzięki której można od razu dowiedzieć się, czy nasze dziecko nie jest ją zagrożone tą chorobą.

Z kolei w przypadku nadwrażliwości na gluten spowodowanej przeciwciałami IgG, do pierwszego roku życia dziecka powinna pod tym kątem zostać przebadana matka. Uzyskany w ten sposób immunologiczny profil żywności pomaga wprowadzać nowe produkty do diety dziecka i stopniowo ją rozszerzać.

U dzieci starszych – tych, które już ukończyły pierwszy rok życia – diagnozę na nadwrażliwość na gluten można przeprowadzić bezpośrednio u nich.

Czy Twoje dziecko wymaga diety bezglutenowej? Zastanawiasz się, jak ją urozmaicić? Pobierz nasz bezpłatny poradnik, dzięki któremu dowiesz się, jak skutecznie radzić sobie z nadwrażliwością na gluten u małych dzieci.

 

Więcej informacji znajdziesz w materiale wideo z dr n. med. Mirosławą Gałęcką:

Koszyk Produkt został usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku