BLACK WEEK! Do 30% zniżki na badania i prezenty do 30.11.2024.

Skorzystaj

Jak przechorować COVID-19 w domu?

19.11.2020

Pomimo stosowania się do zaleceń związanych z izolacją społeczną, zachowaniem dystansu, noszeniem maseczek i dezynfekcją dłoni, u coraz większej liczby pacjentów potwierdza się infekcję koronawirusem SARS-CoV-2. Jak wiadomo objawy różnią się u pacjentów, jednak u większości z nich nie dochodzi do ciężkiego przebiegu choroby COVID-19.
Podstawą do potwierdzenia lub wykluczenia COVID-19 jest badanie materiału pobranego podczas wymazu z nosa i gardła, przeprowadzone metodą real-time PCR. Warto wspomnieć, że do badania należy odpowiednio się przygotować. Obecnie na takie badanie kieruje pacjenta lekarz rodzinny, można też przeprowadzić taką diagnostykę prywatnie, bez skierowania. Często posiadanie wyniku negatywnego, czyli braku obecności wirusa SARS-CoV-2 jest wymagane podczas podróży zagranicznych, porodów rodzinnych lub przystąpienia do zabiegów planowych. Badanie metodą real-time PCR wykonasz w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu prywatnie – dowiedz się więcej.

Co zrobić, gdy masz wynik pozytywny i masz chorować w domu?

Mamy kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci w pokonaniu infekcji SARS-CoV-2. Ważne jest, aby zachować spokój i unikać stresu. Będzie to sprzyjać regeneracji Twojego organizmu i powrotowi do zdrowia. Podczas każdej infekcji wirusowej najważniejsze jest zadbanie o odpoczynek (dużą ilość snu i zredukowaną aktywność) oraz przyjmowanie dużych ilości płynów.

Jeżeli nie lubisz pić wody, wspieraj się naparami ziołowymi (np. rumiankiem, melisą czy miętą), herbatami i zupami. Zupy oprócz nawodnienia są zdrowe, pożywne, lekkostrawne, rozgrzewają i dobrze wpływają na podrażnione błony śluzowe. Nieprzypadkowo nasze mamy i babcie gotowały zupy (np. rosół, krupnik, pomidorową, jarzynową czy ogórkową), gdy chorowaliśmy. Pamiętaj też o zupach kremach z warzyw sezonowych – dyniowej, ziemniaczanej, brokułowej, kalafiorowej, czy z buraka.

Również w przypadku infekcji wirusowej wywołanej przez nowego koronawirusa, najczęściej stosuje się leczenie objawowe i odpoczynek, ponieważ nie powstały jeszcze dedykowane leki, a antybiotyki nie mają zastawania w leczeniu infekcji wirusowych. Decyzję o ich podaniu w przypadku powikłań np. nadkażeń bakteryjnych podejmuje tylko i wyłącznie lekarz. Początkowo sugerowano, że niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), jak np. ibuprofen , nie są wskazane w leczeniu objawowym, jednak te informacje nie znalazły potwierdzenia w literaturze. Można więc przyjmować leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, gdy ich potrzebujemy, zgodnie ze wskazaniami z ulotki danego leku.
Nowe doniesienia naukowe sugerują, że niektóre witaminy mogą wspomóc organizm w walce z SARS-CoV-2. Szczególnie polecana jest suplementacja witaminą D. Jeśli nie znasz jej poziomu w surowicy krwi, zaleca się przyjmowanie 2000 j.m. u osoby dorosłej na dobę. Wato pamiętać, że poprawa wchłaniania tej witaminy następuje przy spożyciu pokarmu bogatego w tłuszcze. Najnowsze badania przeprowadzone w populacji amerykańskiej wykazały, że osoby z obniżonym poziomem witaminy D (poniżej 20 ng/ml) częściej zapadały na COVID-19 i miały cięższy przebieg choroby [1]. Podobnie podatność na inne infekcje, przeziębienia i grypę wzrasta, gdy poziom witaminy D w organizmie spada lub jest poniżej normy [2]. Warto o tym pamiętać, szczególnie w okresie jesiennym i zimowy, kiedy produkcja witaminy D w naszym organizmie spada i odnotowuje się niedobory u wielu mieszkańców naszej strefy klimatycznej.

Innymi ważnymi substancjami dla naszego organizmu podczas infekcji wywołanych przez wirusy jest witamina C, cynk i selen. Warto więc zadbać o różnorodną dietę, bogatą w witaminy (owoce, warzywa) i składniki mineralne (nasiona, orzechy, warzywa, produkty pełnoziarniste) podczas choroby, nawet w przypadku obniżonego apetytu i nastroju. Wspomniane produkty są korzystne dla naszej mikrobioty jelitowej, która wspiera naszą odporność, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych, wpływa na funkcjonowanie naszych jelit i układu nerwowego. Więcej o diecie na odporność przeczytasz tutaj.
Duże znaczenie w budowaniu naszej odporności oraz profilaktyce infekcji wirusowych i bakteryjnych odkrywa probiotykoterapia. W Instytucie Mikroekologii możemy dokładnie przyjrzeć się mikrobiocie jelitowej i dobrać indywidualną terapię probiotyczną wspierającą odporność. Dowiedz się więcej o badaniu.
W przypadku zaostrzenia się dolegliwości, szczególnie tych związanych układem oddechowym, należy skontaktować się z lekarzem rodzinnym.

A gdy podejrzewamy, że infekcje już przebyliśmy lub już dawno mieliśmy kontakt z osobą, która była chora?

Możesz wykonać diagnostykę przeciwciał IgM i IgG przeciw wirusowi SARS-CoV-2 – dowiedz się więcej.

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami przeciwciała IgM  skierowanie przeciwko SARS-CoV-2 występują we krwi  po 7-10 dniach od wystąpienia objawów. Ich poziom zmienia się w czasie trwania infekcji,  dlatego nie wykrycie przeciwciał IgM w surowicy podczas badania może świadczyć o braku kontaktu z wirusem (brak zakażenia) lub zaniku przeciwciał i pojawienia się przeciwciał w klasie IgG.
Przeciwciała IgG skierowane przeciwko SARS-COV-2 pojawiają się z reguły w późniejszym okresie choroby COVID-19 (po około 7 dniach od wystąpienia objawów,  przy czym najwyższe poziomy odnotowuje się po 20 dniach od pojawienia się objawów zakażenia).
Zastanawiasz się, czy wykonać badanie przeciwciał? Sprawdź, kiedy warto wykonać badanie w kierunku przeciwciał IgM i IgG przeciwko SARS-CoV-2!

  1. Meltzer, D. O., Best, T. J., Zhang, H., Vokes, T., Arora, V., & Solway, J. (2020). Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Network Open, 3(9), e2019722-e2019722.
  2. Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients, 12(4), 988.
O autorze
Monika Cyprian