Nieswoiste choroby zapalne jelit – jak wesprzeć organizm?

10.02.2021

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ), np. choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa), to schorzenia o podłożu autoimmunizacyjnym, przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego charakteryzuje się zmianami zapalnymi w obrębie błony śluzowej jelita grubego, natomiast w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna ziarniniakowe zmiany występują najczęściej w jelitach, jednak mogą pojawiać się też w innych odcinkach przewodu pokarmowego.

Nieswoiste choroby zapalne jelit – objawy

Objawy choroby Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego mogą być zbliżone, u pacjentów stwierdza się:

  • bóle brzucha,
  • wzdÄ™cia,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • osÅ‚abienie,
  • chudniÄ™cie,
  • krew w stolcu.
Cechy wspólne nieswoistych chorób zapalnych jelit to:

Nieswoiste choroby zapalne jelit – przyczyny

Nieswoiste choroby zapalne jelit charakteryzujÄ… siÄ™ przewlekÅ‚ym stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym, a także w tkankach limfatycznych zwiÄ…zanych z jelitem – GALT (ang. gut-associated lymphoid tissue). Niestety przyczyna tych schorzeÅ„ nie jest do koÅ„ca poznana. IstniejÄ… doniesienia naukowe o czynnikach immunologicznych, genetycznych i Å›rodowiskowych, które wpÅ‚ywajÄ… na rozwój i przebieg NChZJ  [1, 2, 3]. Czynniki Å›rodowiskowe zwiÄ…zane ze stylem życia sÄ… niezbÄ™dnÄ… zmiennÄ… przyczyniajÄ…cÄ… siÄ™ do rozwoju choroby.
Świadczy o tym to, że część osób z predyspozycją genetyczną do choroby nie rozwija schorzenia. Tę teorię potwierdza również wzrost zachorowań na choroby autoimmunizacyjne notowany w krajach rozwiniętych. Jednym z głównych czynników środowiskowych branych pod uwagę w rozwoju nieswoistych chorób zapalnych jelit jest mikrobiota jelitowa.

Mikrobiota a nieswoiste choroby zapalne jelit

Mikrobiota jelitowa jest istotnym czynnikiem nasilającym stan zapalny i rozwój zmian śluzówkowych w nieswoistym zapaleniu jelit. Niektóre drobnoustroje mogą zaostrzyć stan zapalny, ale inne go łagodzą.

Rycina 1. Rozwój nadwrażliwości pokarmowych oraz zespołu jelita przesiąkliwego (ang. leaky-gut syndrome) na skutek dysbiozy  i rozszczelnienia bariery jelitowej.

Niestety przy zaburzeniach mikrobioty jelitowej i funkcjonowania bariery jelitowej, którą stwierdza się w przypadku NChZJ, może dojść do zwiększenia przesiąkliwości jelitowej i rozwoju nadwrażliwości IgG-zależnych. Przez barierę jelitową przedostają się nie do końca strawione białka pokarmowe, które mogą wywołać aktywację układu immunologicznego. Dochodzi wówczas do nadmiernej produkcji przeciwciał IgG względem określonych pokarmów. Prowadzi to w konsekwencji do powstawania stanu zapalnego o niskim nasileniu w organizmie i wzmożenia objawów.

Schemat powstawania nadwrażliwości pokarmowych.

Podwyższony poziom przeciwciał IgG powoduje, że dany pokarm może wywoływać i/lub nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Diagnostyka poziomu przeciwciał IgG swoistych dla pokarmów, wykonywana np. w badaniu ImuPro i wdrożenie indywidualnych zaleceń dietetycznych na podstawie wyniku badania pozwala więc obniżyć stan zapalny i złagodzić dolegliwości.

Leczenie i dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Leczenie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit najczęściej sprowadza się do łagodzenia objawów, a nie przyczyny. Odpowiednie dobranie leków i dawek zawsze zaleca lekarz. Najlepsze efekty daje połączenie leczenia standardowego ze wsparciem indywidualnie dobranej diety oraz probiotykoterapii. Zindywidualizowane wsparcie mikrobioty jelitowej i jelit jest możliwe dzięki celowanej probiotykoterapii i zaleceniom prebiotycznym opracowanym na podstawie wyniku badania Mikrobiota jelit Pro. Badanie wykonywane jest z kału i sprawdza liczbę:

  • bakterii ochronnych,
  • bakterii immunostymulujÄ…cych,
  • bakterii potencjalnie patogennych – proteolitycznych
  • bakterii odżywiajÄ…cych nabÅ‚onek jelitowych,
  • a także obejmujÄ™ analizÄ™ iloÅ›ciowÄ… i jakoÅ›ciowÄ… grzybów pleÅ›niowych i drożdżopodobnych.
    Promocja
    Mikrobiota jelit + Nadwrażliwości pokarmowe ImuPro
    Cena
    970 2950 

    Pakiet zapewniający kompleksową diagnostykę mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych. Pomoże Ci holistycznie zadbać o zdrowie poprzez probiotykoterapię dopasowaną do potrzeb organizmu i zindywidualizowaną dietę eliminacyjną. Badania w pakiecie to niższa cena i szybsza droga do popr

    Promocja
    Jelito
    Cena
    Original price was: 2915 zł.Current price is: 2800 zł.

    Pakiet dla osób z dolegliwoÅ›ciami ze strony ukÅ‚adu pokarmowego. Obejmuje kompleksowÄ… diagnostykÄ™ mikrobioty i markerów jelit oraz nadwrażliwoÅ›ci, alergii i celiakii, a takÅ

Nadwrażliwości pokarmowe a dieta w chorobach zapalnych jelit

Istnieją badania naukowe potwierdzające korzyści związane z eliminacją pokarmów, w stosunku do których stwierdzono podwyższony poziom przeciwciał IgG w badaniu ImuPro.

  • Berntz i wsp. przeprowadzili podwójne zaÅ›lepione badanie u pacjentów z chorobÄ… LeÅ›niowskiego-Crohna i stwierdzili, że dieta na podstawie wyniku ImuPro istotnie redukuje czÄ™stość wypróżnieÅ„ i objawy brzuszne oraz poprawia ogólnÄ… jakość życia pacjentów [8].
  • Badania nad markerami stanu zapalnego u pacjentów chorych na chorobÄ™ LeÅ›niowskiego-Crohna, wykazaÅ‚y, że prowokacja pokarmami, w stosunku do których stwierdzono podwyższony poziom przeciwciaÅ‚ IgG w badaniu ImuPro, nasilaÅ‚a stan zapalny, pogarszajÄ…c objawy choroby. Dieta oparta na wyniku badania IgG może wspomagać leczenie i poprawiać jakość życia pacjentów z chorobÄ… LeÅ›niowskiego-Crohna [9].
  • W innym badaniu, wykonanym wÅ›ród pacjentów ze wrzodziejÄ…cym zapaleniem jelita grubego stwierdzono, że eliminacja pokarmów na podstawie badania nadwrażliwoÅ›ci IgG-zależnych podniosÅ‚a jakość życia pacjentów [10].
Dowiedz się więcej o badaniu ImuPro

Od lat do leczenia moich pacjentów podchodzÄ™ kompleksowo, uzupeÅ‚niajÄ…c standardowe leczenie o nowoczesnÄ… diagnostykÄ™ mikrobioty jelitowej, badania nadwrażliwoÅ›ci pokarmowych (ImuPro) i markerów stanu jelit np. kalprotektyny. Po wprowadzeniu diety eliminacyjnej na bazie ImuPro oraz terapii mikrobiologicznej udaje siÄ™ wyciszyć przewlekÅ‚y stan zapalny, znacznie zmniejszyć dolegliwoÅ›ci pacjentów z NchZJ i poprawić jakość ich życia. CieszÄ™ siÄ™, że badania z różnych krajów potwierdzajÄ… moje doÅ›wiadczenia. Dr n.med. MirosÅ‚awa GaÅ‚Ä™cka – lekarz, specjalista chorób wewnÄ™trznych

Źródła
  1. Bartnik W. Wytyczne postępowania w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Przegląd Gastroenterolo-giczny 2007; 2: 215−229.2.
  2. Langholz E. Current trends in inflammatory bowel disease: the natural history. Therap. Adv. Gastroenterol. 2010; 3: 77−86.3.
  3. Fiocchi C. Inflammatory bowel disease: etiology and pathogenesis. Gastroenterology 1998; 115: 182−205.
  4. Andrzejewska, M., Dereziński, P., Kokot, Z. J., & Grzymisławski, M. Metabolomika i proteomika w diagnostyce nieswoistych chorób zapalnych jelit. In Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2016, 7(4):145-151.
  5. Manichanh, C., Borruel, N., Casellas, F., & Guarner, F. (2012). The gut microbiota in IBD. Nature reviews Gastroenterology & hepatology, 9(10), 599.
  6. Cao, Y., Shen, J., & Ran, Z. H. (2014). Association between Faecalibacterium prausnitzii reduction and inflammatory bowel disease: a meta-analysis and systematic review of the literature. Gastroenterology research and practice, 2014.
  7. Gałęcka M. et al. Faecalibacterium prausnitzii and Crohn’s Disease–is There any Connection?. Polish journal of microbiology 2013: 62.1 91-95.
  8. Bentz, S., Hausmann, M., Piberger, H., Kellermeier, S., Paul, S., Held, L., … & Rogler, G. (2010). Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion, 81(4), 252-264.
  9. Uzunısmaıl, H., Cengız, M., Uzun, H., Ozbakir, F., Göksel, S., DemırdaÄŸ, F., … & Balci, H. (2012). The effects of provocation by foods with raised IgG antibodies and additives on the course of Crohn’s disease: a pilot study. The Turkish journal of of Gastroenterology, 23(1), 19-27.
  10. Jian L, Anqi H, Gang L, Litian W, Yanyan X, Mengdi W, Tong L. 2018. Food exclusion based on IgG antibodies alleviates symptoms in ulcerative colitis: A Prospective Study. Inflamm. Bowel Dis., 24: 1918–1925.
O autorze
Monika Cyprian
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń