Jak zbudować odporność na wiosnę?
07.04.2021
W okresie zimowym mamy ograniczony kontakt ze słońcem oraz niewielki wybór świeżych, bogatych w witaminy warzyw i owoców. Mniej urozmaicona dieta nie sprzyja mikrobiocie jelitowej i skutkować gorszym samopoczuciem oraz obniżeniem odporności. Może to także skutkować niedoborem witamin i składników mineralnych ważnych dla zdrowia. Dlatego przełom zimy i wiosny jest dobrym momentem do odbudowy odporności. Powrót sił witalnych może nie być natychmiastowy, a wiosenne wahania pogody nie wpływają korzystnie na samopoczucie wielu osób. Często właśnie na przełomie zimy i wiosny dochodzi do wzrostu zachorowań na infekcje wywołane przez wirusy grypy, wirusy powodujące przeziębienia np. rinowirusy, a obecnie także koronawirusa SARS-CoV-2. Warto zatem zwrócić szczególną uwagę na zadbanie o swoją odporność.
Dieta dla odporności
Istnieje wiele trendów dotyczących sposobów odżywiania, jednak najważniejsze jest, żeby dieta była urozmaicona, bogata w warzywa oraz produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy i nasiona. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie węglowodanów, białka i tłuszczów oraz odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Stworzyliśmy listę składników istotnych w budowaniu odporności, które warto dołączyć do swojej codziennej diety.
Cynk:
- Reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego (np. aktywuje fagocytozę granulocytów, monocytów i komórek NK).
- Ogranicza namnażanie się wirusów w zainfekowanych komórkach.
Źródła cynku:
- mięso,
- produkty pełnoziarniste,
- kasza gryczana i jaglana,
- sery podpuszczkowe,
- warzywa strączkowe: fasola, soczewica,
- owoce morza: małże, ostrygi,
- pestki dyni i słonecznika.
Selen
- Wspiera odpowiedź na infekcje bakteryjne i wirusowe.
- Zwiększa aktywności komórek układu odpornościowego: limfocytów T, makrofagów i komórek NK.
- Zwiększa syntezę prostaglandyn i immunoglobulin.
- Prawidłowy poziom selenu działa przeciwzapalnie.
- Źródła selenu: orzechy brazylijskie i włoskie, owoce morza, ryby, mleko, produkty zbożowe: otręby, płatki owsiane, warzywa: pomidory, kukurydza,czosnek; drożdże, sezam.
Żelazo
- Bierze udział w produkcji przeciwciał.
- Wspomaga proliferację limfocytów i syntezę cytokin prozapalnych.
- Za niski poziom żelaza prowadzi do niedokrwistości, zaburzenia funkcjonowania białych krwinek, co obniża potencjał bakteriobójczy organizmu.
- Źródła żelaza: mięso i podroby, produkty pełnoziarniste, nasiona, w tym roślin strączkowych.
Witamina C
- Silny antyoksydant (przeciwutleniacz), neutralizuje wolne rodniki, co spowalnia starzenie się komórek.
- Niezbędna do syntezy kolagenu, ułatwia proces gojenia się ran i przyswajanie żelaza.
- Jest aktywatorem wielu enzymów.
- Wzmaga fagocytozę, stymuluje odpowiedź limfocytów T.
- Źródła witaminy C: warzywa: papryka czerwona, natka pietruszki, jarmuż, brukselka, kapusta; owoce: porzeczka, kiwi, agrest, cytrusy.
Witamina D
- Łagodzi stan zapalny.
- Osłabia reakcje alergiczne.
- Pobudza różnicowanie monocytów oraz wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
- Źródła witaminy D: ryby: makrela, łosoś, śledź i oleje ryb; jaja, sery.
Witamina A
- Wzmacnia bariery organizmu.
- Przeciwutleniacz, usuwa wolne rodniki.
- Wspiera wzrost i podziały komórek układu odpornościowego. Niedobór upośledza zdolność makrofagów do fagocytozy drobnoustrojów, zwiększając podatność na choroby zakaźne.
- Źródła witaminy A: jaja, sery dojrzewające, tłuste ryby, warzywa: marchew, szpinak, natka pietruszki, papryka czerwona; owoce: brzoskwinie, morele; mleko i produkty mleczne.
Witamina E
- Bierze udział w produkcji cytokin i reguluje funkcje limfocytów B.
- Zapobiega oraz przerywa reakcję oksydacji w organizmie i redukuje ilość wolnych rodników.
- Źródła witaminy E: oleje: z zarodków pszenicy, nasion słonecznika, sojowy, kukurydziany; orzechy: laskowe, włoskie, migdały.
Witaminy z grupy B
- Niezbędne przy produkcji czerwonych i białych krwinek, prawidłowe powstawanie hormonów i enzymów.
- Pomagają zachować prawidłowe stężenie krwi.
- Zapobiegają chorobom serca i udarom mózgu, a także wadom płodu (kwas foliowy).
- Większość witamin z grupy B powstaje w jelitach przy pomocy mikroorganizmów jelitowych.
- Źródła witamin z grupy B: mięso i podroby, produkty mleczne, rośliny strączkowe: fasola, groch; ziarna zbóż, orzechy, owoce morza.
- Źródła kwasu foliowego (B9): sok pomarańczowy, kapusta czerwona, buraki i szpinak.
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają:
- przeciwzapalnie,
- przeciwzakrzepowo,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwcukrzycowo,
- przeciwnowotworowo,
- immunomodulująco.
- Poprawiają szczelność bariery nabłonkowej w układzie pokarmowym.
- Korzystnie wpływają na układ nerwowy.
- Źródła kwasu eikozapentaenowego (EPA) + kwasu dokozaheksaenowego (DHA): ryby tłuste: łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, halibut; tran.
- Źródła kwasu alfa-linolenowego (ALA): siemię lniane, olej: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek; orzechy włoskie i migdały.
Prebiotyki
- Korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową i cały organizm.
- Obniżają cholesterol.
- Poprawiają pasaż jelitowy.
- Poprawiają wchłanianie witamin oraz składników mineralnych.
- Obniżają ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i nowotworów jelita grubego.
- Źródła fruktooligosacharydów: karczoch, cebula, czosnek, miód, rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, groszek, fasola.
- Źródła inuliny: cebula, por, czosnek, cykoria, szparagi, karczochy, banany.
- Źródła polifenoli: warzywa, kakao, herbata, kawa, wino, owoce: jagody, borówki, maliny, wiśnie, winogrona, truskawki, aronia.
Dodatkowe wsparcie i urozmaicenie diety stanowią kiszonki i inne produkty fermentowane. Warto sięgnąć również po produkty pszczele oraz zioła i przyprawy, takie jak:
- cynamon,
- kurkuma,
- chili,
- papryka,
- imbir
- oraz zioła.
Poza bogatym smakiem, zawierają one również substancje o właściwościach rozgrzewających, przeciwutleniających, bakteriobójczych i poprawiających trawienie. Za takie działanie przypraw odpowiadają: alkaloidy, glikozydy, fitoncydy, garbniki i olejki eteryczne. Należy pamiętać, że dieta powinna być dopasowana indywidualnie do sytuacji zdrowotnej, występujących chorób i/lub niedoborów oraz dolegliwości. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, chorobami autoimmunizacyjnymi, czy zaburzeniami odporności. Pomocne może być wtedy wykonanie odpowiedniej diagnostyki.
Interesuje cię temat diety budującej odporność i jej naturalne wsparcie?
Więcej o diecie na odporność przeczytasz tutaj.
Probiotyki na odporność
Prawidłowa mikrobiota jelitowa jest niezwykle ważna w budowaniu odporności oraz we wchłanianiu substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w pożywieniu. Wiele szczepów bakterii zawartych w probiotykach korzystnie wpływa na odporność. Bakterie probiotyczne stymulują wytwarzanie peptydów przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych – sIgA oraz beta-defensyn. Ponadto działają przeciwzapalnie, ochronnie i regulująco w przewodzie pokarmowym.
W badaniach, u osób przyjmujących probiotyki najczęściej zaobserwowano:
- poprawę samopoczucia i odporności,
- obniżenie ilości dni z objawami grypopodobnymi,
- skrócenie czasu infekcji i zapobieganie nawrotom.
Bardzo ważne jest też przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Dobranie odpowiedniego wsparcia probiotycznego wymaga często indywidualnego podejścia. Warto w tym zakresie skorzystać z wiedzy i pomocy specjalistów – lekarzy, czy dietetyków.
Aktywność fizyczna a odporność
Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych i budowaniu odporności, również ta o niskiej i średniej intensywności. Zachęcamy do znalezienia ulubionej aktywności i zwłaszcza wiosną – praktykowania jej na świeżym powietrzu.
- spacery,
- jogging,
- nordic-walking,
- joga,
- taniec,
- wycieczki rowerowe.
Ruch poprawia funkcjonowanie wszystkich układów, w tym układu pokarmowego i immunologicznego. Zapobiega otyłości i zaburzeniom metabolicznym, ale przede wszystkim wzmacnia odporność i umożliwia organizmowi wytwarzanie witaminy D.
Ponadto udowodniono, że dopasowana do możliwości regularna aktywność fizyczna:
- poprawia stan mikrobioty jelitowej,
- wzmaga produkcję przeciwzapalnych cytokin i kwasu masłowego,
- skraca czas kontaktu resztek pokarmowych z nabłonkiem jelit,
- a także obniża poziom hormonów stresu np. kortyzolu, który również osłabia odporność.
Warto pamiętać, że dodatkowymi korzyściami z regularnej aktywności jest poprawa jakości snu oraz wzrost kreatywności.
Jak sprawdzić odporność – jakie badania diagnostyczne wykonać?
- W celu doboru zindywidualizowanej probiotykoterapii do stanu mikrobioty jelit pacjenta oraz wywiad chorobowego, wykonujemy badanie mikrobioty wskaźnikowej – Mikrobiota jelit Basic i Mikrobiota jelit Pro. Dowiedz się więcej o badaniu mikrobioty jelit i zobacz jak wygląda przykładowy wynik.
- Dodatkowo w kale można określić stężenie sekrecyjnej immunoglobuliny A (sIgA). sIgA jest markerem odporności śluzówkowej. Dowiedz się więcej o sIgA.
- Jeżeli masz dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy skórne, choroby autoimmunizacyjne lub inne schorzenia, warto rozważyć indywidualizację diety z wykorzystaniem wyniku badania nadwrażliwości pokarmowych ImuPro. Dowiedz się, dlaczego warto wykonać badanie ImuPro?
Badanie wydzielniczej immunoglobuliny A (sIgA) z kału, służy ocenie odporności śluzówkowej. Dedykowane dla osób z nawracającymi infekcjami, zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego. Przydatne również do oceny rezultatów terapii immunomodulacyjnej np. mikrobiologicznej, probiot
Pakiet zapewniający kompleksową diagnostykę mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych. Pomoże Ci holistycznie zadbać o zdrowie poprzez probiotykoterapię dopasowaną do potrzeb organizmu i zindywidualizowaną dietę eliminacyjną. Badania w pakiecie to niższa cena i szybsza droga do popr
Chcesz dowiedzieć się więcej o odporności?
Przeczytaj o przyczynach nawracających infekcji.
Dowiedz się, jaki jest związek mikrobioty z przebiegiem COVID-19?
O autorze
Anna Basińska
Dr. n. biologicznych, specjalistka ds. naukowych Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Swoje staże podoktorskie odbywała na uczelniach w Polsce i we Francji, uczestnicząc w międzynarodowych projektach: polsko-szwajcarskim i polsko-norweskim. Obecnie jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest współautorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach, np. „Forum Zakażeń", „Nowa Medycyna", „Forum Medycyny Rodzinnej", „Biologia", „Protist", oraz doświadczoną prelegentką.
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej
Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.
Sprawdź i zadzwoń