Alergia na gluten – co wolno, a czego nie wolno jeść?
13.06.2018
Alergia na gluten może dotyczyć nawet 6-8% społeczeństwa. Nie jest tym samym co celiakia, dlatego zalecenia dietetyczne różnią się od tych dla osób chorych. Pacjenci, którzy muszą wyeliminować gluten najczęściej pytają o zamienniki, ale problem sprawia także kwestia certyfikacji produktów oraz tzw. śladowych ilości glutenu. Poniżej znajdziesz najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi dotyczące alergii na gluten.
Czy gluten znajduje się tylko w zbożach?
Tak, gluten jest jednym z białek zbóż. Znajduje się w pszenicy (również w starych odmianach jak orkisz), życie, jęczmieniu, a nawet w owsie. To oznacza, że gluten znajduje się we wszystkich produktach i przetworach zbożowych na bazie tych zbóż. Eliminacja glutenu nie ogranicza się tylko do wycofania z diety mąki czy chleba, ale również: słodu, seitanu, hydrolizowanego białka roślinnego i błonnika pochodzącego z tych zbóż. Konieczne jest dokładne czytanie składów, ponieważ gluten może znajdować się w produktach garmażeryjnych, wędlinach, a nawet lekach czy przyprawach.
Alergia na gluten a celiakia – czy zalecenia dietetyczne są takie same?
Może wydawać się, że ze względu na konieczność eliminacji glutenu, zarówno w przypadku alergii, jak i celiakii, zalecenia dietetyczne będą takie same. Jednak są pewne różnice, które osobom z alergią (nadwrażliwością) na gluten mogą ułatwić zarówno zakupy, jak i gotowanie. Pacjenci z celiakią, czyli autoimmunizacyjną chorobą trzewną, muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę bezglutenową, co oznacza konieczność spożywania niemal wyłącznie certyfikowanych produktów bezglutenowych. W przypadku celiakii nawet śladowe ilości glutenu zawarte w produktach naturalnie bezglutenowych mogą wywołać zaostrzenie choroby i silne dolegliwości. Podobne niebezpieczeństwo dotyczy pacjentów z silną alergią IgE-zależną na gluten lub inne białka zbóż zawarte np. w pszenicy. W takim przypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, dlatego wskazana jest szczególna ostrożność. Natomiast pacjenci z nadwrażliwością na gluten IgG-zależną, czyli tzw. nadwrażliwością pokarmową, zwykle mogą spożywać niecertyfikowane produkty bezglutenowe, ponieważ śladowe ilości nie wywołują zaostrzenia objawów. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości pacjenta i tego, co faktycznie kryje się pod informacją „śladowe ilości”.
Alergia na gluten – czy mogę spożywać produkty ze śladową ilością glutenu?
To zależy. Jeśli masz alergię IgE-zależną (natychmiastową), która wiąże się z ryzykiem wstrząsu anafilaktycznego, wówczas nawet niewielka ilość glutenu może być szkodliwa. Natomiast w przypadku alergii IgG-zależnych zwykle śladowe ilości glutenu nie powodują dolegliwości. Wyjątkiem jest dieta dzieci ze spektrum autyzmu, w której nawet śladowe ilości powinny zostać wyeliminowane. Czym są „śladowe ilości glutenu”, o których często ostrzegają producenci żywności? Nawet produkty, w których składzie nie ma zbóż zawierających gluten, mogą ze względu na zanieczyszczenia w produkcji zawierać niewielkie ilości glutenu. Całkowicie bezpieczna jest jedynie certyfikowana żywność bezglutenowa ze znakiem przekreślonego kłosa, która musi (zgodnie z prawem) zawierać poniżej 10 ppm glutenu, co w praktyce oznacza, że produkt jest bezpieczny nawet dla osoby z celiakią. Jeśli producent nie jest w stanie zapewnić takich warunków produkcji, aby żywność nie zawierająca glutenu (np. mąka ryżowa czy gryczana) nie została nim zanieczyszczona, ma obowiązek umieścić informację o potencjalnych „śladowych ilościach”.
Przeczytaj więcej o badaniach na nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne.
Czy owies ma gluten?
Owies jest zbożem, które samo w sobie nie zawiera glutenu. Jednak ze względu na proces przetwórstwa, przechowywania i pakowania jest zwykle bardzo silnie zanieczyszczony glutenem i dlatego uznaje się go za zboże zawierające gluten. Na rynku dostępne są płatki i mąki owsiane bezglutenowe, pochodzące z kontrolowanych źródeł i to one są zalecane dla osób na diecie bezglutenowej.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat – skontaktuj się z nami podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych!
Badanie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych dostępne jest w różnych panelach, oceniających od 44 aż do 270 alergenów. Możesz wykonać je z krwi żylnej lub włośniczkowej z palca. Wybierz wariant badania odpowiedni do Twoich potrzeb.
Badanie predyspozycji genetycznej do celiakii. Ocenia obecność genotypu HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Dedykowane osobom stosującym dietę bezglutenową, kiedy to wyniki badań serologicznych oraz biopsja jelita mogą być fałszywie ujemne, a także gdy wyniki badań w kierunku celiakii są niejasne.
Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej względem komponentów (składowych) mleka i glutenu, z krwi żylnej. Diagnostyka komponentowa pozwala precyzyjnie dowiedzieć się, jakie składowe mleka są odpowiedzialne za reakcję alergiczną.
Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej na 30 alergenów pokarmowych, z krwi żylnej. Dedykowane dla osób z objawami alergii na pokarmy. Pozwala monitorować rozwój tolerancji i podjąć decyzję o celowanej immunoterapii swoistej.
O autorze
Monika Cyprian
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej
Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.
Sprawdź i zadzwońProdukty powiązane z artykułem
Pakiet dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Obejmuje kompleksową diagnostykę mikrobioty i markerów jelit oraz nadwrażliwości, alergii i celiakii, a tak
Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgA, transglutaminaza tkankowa - tTG IgA. Ze względu na możliwy niedobór przeciwciał w klasie IgA, jednocześnie w badaniu oznaczany jest całkowity poziom IgA. Dedykowane osobom z podejrzeniem celiak
Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgG: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgG, transglutaminaza tkankowa - tTG IgG oraz przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a, by ustalić przyczynę niedoboru witaminy B12. Wskazane przy podejrzeniu celiakii i niedoborze przeciwciał IgA.