BLACK WEEK! Do 30% zniżki na badania i prezenty do 30.11.2024.

Skorzystaj

Nieinwazyjne badania markerów jelitowych

20.03.2020

Choroby jelit – nieinwazyjne badania markerów jelitowych

Stan zapalny jelit – jak się objawia?

Stan zapalny w jelicie może mieć różne przyczyny oraz przebieg. Czasami objawy pojawiają się nagle, są bardzo silne i wymagają natychmiastowej hospitalizacji. Najczęściej jednak stan zapalny jelit toczy cię po cichu, często nawet bezobjawowo lub tylko delikatnie manifestując swoją obecność. Jakie objawy powinny zwrócić Twoją uwagę i skłonić do diagnostyki?

  • przewlekłe bóle brzucha i jelit,
  • wzdęcia, zaparcia, nudności,
  • biegunki,
  • nieuzasadniona utrata masy ciała,
  • osłabienie, częste uczucie zmęczenia,
  • szybkie odwadnianie się.

Choroby jelit i stany zapalne jelit – jakie badania można wykonać?

Markery jelitowe wykorzystywane są do ceny funkcjonowania przewodu pokarmowego. Markery jelitowe to substancje produkowane przez komórki organizmu ludzkiego. Ich nieprawidłowe stężenie w kale wskazuje na określone schorzenia układu pokarmowego lub procesy (np. zapalne).

Najpopularniejsze markery stanu zapalnego jelit to:

Kalprotektyna

Jest najszerzej stosowanym markerem stanu zapalnego jelit. Stosowana w diagnostyce oraz w monitorowaniu przebiegu chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) oraz w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Badanie stężenia kalprotetyny w kale zalecane jest również chorym z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) w celu wykluczenia zapalnych przyczyn dolegliwości.

Laktoferyna

Podobnie jak kalprotektyna jest markerem stanu zapalnego w jelicie. Podwyższone stężenie laktoferyny w kale świadczy o aktywnym stanie zapalnym jelit. Stanowi także podstawę diagnostyki różnicowej między IBS a IBD (choroby zapalne jelit). W IBS poziom laktoferyny nie powinien być podwyższony.  Badanie może także służyć wykluczeniu nagłej infekcji zapalnej (np. infekcje bakteryjne).

M2PK i krew utajona w kale – marker zmian nowotworowych i rozrostowych

M2PK i krew utajona w kale jest markerem wykorzystywanym w monitorowaniu i profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego. We wczesnych stadiach choroby nowotworowe przebiegają bezobjawowo, co znacznie opóźnia postawienie właściwej diagnozy i wdrożenie leczenia.

Dla pacjentów z grup ryzyka, czyli:

  • wiek powyżej 40 lat,
  • choroba nowotworowa przewodu pokarmowego u krewnych pierwszego stopnia,
  • nieswoiste choroby zapalne jelit,
  • otyłość.

Rekomendowane jest regularne badanie markeru M2PK i krwi utajonej. Nieprawidłowy wynik badania stanowi podstawę do dalszej diagnostyki.

Stany zapalne jelit – cena badania i jak je wykonać

Markery stanów zapalnych jelit to nieinwazyjne badania wykonywane z kału. Kupując badanie w naszym sklepie pacjent otrzymuje od nas opakowanie wraz z instrukcją pobrania, zleceniem do wypełniania oraz instrukcją odesłania materiału. Wszystkie ceny badań markerów stanów zapalnych jelit znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Polecamy także pakiet „Jelito” który umożliwia kompleksową ocenę stanu jelit w obniżonej cenie.

Pamiętaj, że każdy wynik badania możesz bezpłatnie skonsultować z naszymi specjalistami podczas konsultacji telefonicznych, a w razie potrzeby umówić się na wizytę stacjonarną lub online do naszych lekarzy i dietetyków!

    Promocja
    Jelito
    Cena
    Original price was: 2915 zł.Current price is: 2800 zł.

    Pakiet dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Obejmuje kompleksową diagnostykę mikrobioty i markerów jelit oraz nadwrażliwości, alergii i celiakii, a tak

    M2-PK + krew utajona
    Cena
    275 

    Przesiewowa, nieinwazyjna diagnostyka stanu zapalnego, raka i polipów jelita grubego o wysokiej czułości. Dedykowana dla osób powyżej 50 r.ż., z otyłością i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, krwią w kale oraz rakiem jelita grubego i polipami w rodzinie.

O autorze
Anna Basińska

Dr. n. biologicznych, specjalistka ds. naukowych Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Swoje staże podoktorskie odbywała na uczelniach w Polsce i we Francji, uczestnicząc w międzynarodowych projektach: polsko-szwajcarskim i polsko-norweskim. Obecnie jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest współautorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach, np. „Forum Zakażeń", „Nowa Medycyna", „Forum Medycyny Rodzinnej", „Biologia", „Protist", oraz doświadczoną prelegentką.

Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń