Gluten – czym jest, komu szkodzi i gdzie występuje?
15.01.2025
Temat nietolerancji glutenu budzi aktualnie duże zainteresowanie. Coraz więcej osób wykonuje diagnostykę w tym kierunku i w razie potrzeby eliminuje gluten z diety. Stosowanie diety bezglutenowej jest ułatwione przez szeroki asortyment produktów pozbawionych glutenu. Warto jednak pamiętać, że zasady prowadzenia diety bezglutenowej różnią się w zależności od wykrytej reakcji na gluten. W tym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o glutenie oraz o tym, jakie badanie na gluten warto wykonać w zależności od występujących objawów, a także jak powinno wyglądać postępowanie żywieniowe.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest gluten?
- Jaka żywność zawiera gluten?
- Jakie są rodzaje reakcji na gluten i ich objawy?
- Co to jest celiakia?
- Co to jest nadwrażliwość na gluten?
- Na czym polega alergia na pszenicę?
- Jakie są przyczyny celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii na pszenicę?
- Jakie wykonać badanie na gluten?
- Eliminacja glutenu – jak wygląda postępowanie żywieniowe?
- Dieta bezglutenowa – co jeść?
- Czy można spożywać owies na diecie bezglutenowej?
- Dieta bezglutenowa a autyzm?
- Jaki jest wpływ diety bezglutenowej na mikrobiotę jelitową?
- Gluten a SIBO?
- Źle się czuję po glutenie – co zrobić?
Może zainteresować Cię również: Nietolerancja a alergia pokarmowa – jak je rozróżnić i zdiagnozować?
Co to jest gluten?
Gluten to umowna nazwa dla mieszaniny białek należących do prolamin i glutelin, które naturalnie występują w niektórych ziarnach zbóż. Gluten zawiera pszenica (gliadyna i glutenina), ale nie tylko. Do zbóż glutenowych zalicza się też inne produkty zbożowe. Dodatkowo wiele innych produktów przetworzonych zawiera gluten.
Jaka żywność zawiera gluten?
Zboża naturalnie zawierające gluten to:
- pszenica – w tym tzw. stare odmiany pszenicy: orkisz, płaskurka, kamut i samopsza,
- jęczmień,
- żyto,
- pszenżyto – połączenie pszenicy durum i żyta,
- owies.
Gluten występuje w mąkach, makaronach, kaszach (też bulgur i kuskus), w pieczywie oraz w błonniku na bazie tych zbóż. Inne produkty przetworzone zawierające gluten to m.in.:
- produkty garmażeryjne,
- wędliny,
- leki,
- seitan – roślinny zamiennik mięsa z mąki pszennej,
- słód, piwo,
- hydrolizowane białko roślinne,
- mieszanki przypraw.
Jakie są rodzaje reakcji na gluten i ich objawy?
Przyczynami niepożądanych objawów po spożyciu glutenu mogą być:
- celiakia – czyli autoimmunologiczna choroba trzewna,
- nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna na gluten – zwana również nieceliakalną nadwrażliwością na gluten,
- alergia pokarmowa IgE-zależna na białka pszenicy – nazywana w skrócie alergią na pszenicę.
Co to jest celiakia?
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest chorobą autoimmunizacyjną, trwającą przez całe życie. Charakteryzuje się silną nadwrażliwością na gluten, który w przypadku osób chorych na celiakię działa toksycznie. W tym przypadku spożywanie glutenu powoduje uszkadzanie kosmków jelitowych (odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych) i szereg innych powikłań zdrowotnych.
Do najbardziej charakterystycznych objawów celiakii należą:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunki śluzowe i wodniste,
- utrata masy ciała, chudnięcie,
- zaburzenia rozwoju u dzieci,
- niski wzrost,
- obniżony nastrój, depresja.
Celiakia nie jest jednak jedyną możliwą przyczyną występowania objawów powodowanych przez spożycie glutenu. Możesz nie mieć celiakii, a nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Co to jest nadwrażliwość na gluten?
Objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, zwanej czasem również nietolerancją glutenu, mogą być przewlekłe i występować nawet po 72h od spożycia produktów zawierających gluten. Z tego powodu może być Ci trudno powiązać występowanie dolegliwości z tym, co zjadasz! Objawy tego rodzaju alergii na gluten to:
- katar,
- migrena,
- zmęczenie,
- problemy skórne, trądzik,
- problem z utratą masy ciała,
- obniżony nastrój lub depresja.
Jeśli objawy nietolerancji glutenu są nasilone, występują bardzo szybko po spożyciu produktów z pszenicy i wykluczono celiakię to warto rozważyć diagnostykę w kierunku alergii IgE-zależnej na pszenicę.
Na czym polega alergia na pszenicę?
Pszenica należy do głównych alergenów i często alergia na nią rozwija się w dzieciństwie. Alergenami pszenicy są białka glutenowe (należące do gliadyn) oraz białka nieglutenowe. Reakcje IgE-zależne na pszenicę mogą być spowodowane spożyciem pszenicy (alergia pokarmowa) lub jej wdychaniem (alergia wziewna). Objawy alergii na pszenicę pojawiają w krótkim czasie (do 1-2 godzin) od kontaktu z tym alergenem i są to:
- biegunka,
- wymioty,
- wodnisty katar,
- problemy skórne: pokrzywka skórna lub zmiany przypominające atopowe zapalenie skóry,
- a nawet wstrząs anafilaktyczny.
W przypadku alergii pokarmowej IgE-zależnej na białka pszenicy (w tym białka glutenu), u osób uczulonych może rozwinąć się anafilaksja zależna od pszenicy, indukowana wysiłkiem fizycznym. Jest to rodzaj wstrząsu anafilaktycznego na skutek wysiłku fizycznego niedługo po spożyciu pszenicy.
Alergia IgE-zależna na pszenicę może mieć charakter wziewny. U osób, które zawodowo mają kontakt z pyłem z mąki pszennej, może dojść do rozwoju nieżytu nosa, a nawet astmy. Najbardziej narażeni są piekarze i młynarze, stąd określa się ją również „astmą piekarzy”.
Jakie są przyczyny celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii na pszenicę?
Do rozwoju niepożądanych reakcji w wyniku spożycia glutenu może dochodzić na skutek różnych czynników. Przyczyną celiakii są głównie predyspozycje genetyczne – celiakia może ujawnić się w każdym wieku na skutek spożywania glutenu. Przyczyn alergii IgE-zależnej na pszenicę może być wiele: predyspozycje genetyczne, czynniki środowiskowe (zanieczyszczenia powietrza, kontakt z chemikaliami). Do powyższych reakcji może również dojść na skutek zaburzenia równowagi mikrobioty jelitowej (tzw. dysbioza jelitowa). Zaburzenie to z kolei może prowadzić do uszkadzania nabłonka jelitowego i zwiększenia przepuszczalności jelit (z ang. leaky gut syndrome – zespół nieszczelnego jelita), co z kolei jest główną przyczyną rozwoju nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten. Więcej o konsekwencjach zaburzenia mikrobioty jelitowej przeczytasz tutaj.
Objawy spożywania produktów glutenowych w nadwrażliwości IgG-zależnej na gluten mogą wystąpić nawet do 72 godzin, co wynika z rozwoju przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu w organizmie.
Jakie wykonać badanie na gluten?
Niezależnie czy chodzi o diagnostykę celiakii, czy badanie na uczulenie na gluten test wykonuje się ze krwi żylnej. Badania, które wykonuje się w przypadku reakcji na spożycie białka glutenu, dostępne w Instytucie Mikroekologii to:
- Diagnostyka celiakii
- Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA i IgG (deamidowany peptyd gliadyny IgA i IgG, transglutaminaza tkankowa IgA i IgG, całkowity poziom przeciwciał w klasie IgA i specyficzne przeciwciała IgG przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a).
Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgA, transglutaminaza tkankowa - tTG IgA. Ze względu na możliwy niedobór przeciwciał w klasie IgA, jednocześnie w badaniu oznaczany jest całkowity poziom IgA. Dedykowane osobom z podejrzeniem celiak
Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgG: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgG, transglutaminaza tkankowa - tTG IgG oraz przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a, by ustalić przyczynę niedoboru witaminy B12. Wskazane przy podejrzeniu celiakii i niedoborze przeciwciał IgA.
-
- Genetyczna diagnostyka celiakii – czyli test DNA na celiakię, który ocenia predyspozycję genetyczną na podstawie obecności genu HLA-DQ2 (DQ2.2, DQ2.5) i HLA-DQ8. Test DNA na celiakię wykonuje się w przypadku podejrzewania celiakii, występowania celiakii w rodzinie i/lub niejasnych wyników powyższych badań specyficznych przeciwciał w kierunku celiakii. Test DNA na celiakię można wykonać nawet podczas stosowania diety bezglutenowej, co jest przeciwwskazaniem do pozostałych badań w kierunku celiakii.
Badanie predyspozycji genetycznej do celiakii. Ocenia obecność genu HLA-DQ2 (DQ2.2, DQ2.5) i HLA-DQ8. Można je wykonać nawet stosując dietę bezglutenową, kiedy to wyniki badań serologicznych i biopsja jelita mogą być fałszywie ujemne, a także gdy wyniki badań w kierunku celiakii są nie
- Diagnostyka nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten
- Badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten – badanie ImuPro dostępne jest w kilku panelach. W zależności od wybranego panelu, możliwa jest ocena od 44 do 270 alergenów, w tym zboża glutenowe. Porównanie paneli ImuPro znajdziesz tutaj.
Badanie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych dostępne jest w różnych panelach, oceniających od 44 aż do 270 alergenów. Możesz wykonać je z krwi żylnej lub włośniczkowej z palca. Wybierz wariant badania odpowiedni do Twoich potrzeb.
- Diagnostyka alergii na pszenicę
- Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej – zapewnia panel X-pokarmowy-30 na 30 alergenów (w tym mąka pszenna) oraz panel mleko + gluten lub najszersze badanie alergii w ofercie Instytutu Mikroekologii na 295 alergenów – test ALEX.
Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej na 30 alergenów pokarmowych, z krwi żylnej. Dedykowane dla osób z objawami alergii na pokarmy. Pozwala monitorować rozwój tolerancji i podjąć decyzję o celowanej immunoterapii swoistej.
Dokładna i szeroka diagnostyka alergii IgE-zależnej, z krwi żylnej. Sprawdza alergie na 295 komponentów alergenowych: 178 molekuł i 117 ekstraktów alergenowych, a także całkowite stężenie przeciwciał IgE. Badanie dedykowane osobom kwalifikowanym do celowanej immunoterapii swoistej.
Eliminacja glutenu – jak wygląda postępowanie żywieniowe?
W przypadku zdiagnozowania celiakii, nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej lub IgE-zależnej alergii na gluten należy stosować dietę bezglutenową.
- Dieta bezglutenowa podlega największym restrykcjom przy celiakii, gdyż w tym przypadku nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać zaostrzenie choroby i silne dolegliwości. Osoby z celiakią mogą spożywać wyłącznie zboża naturalnie bezglutenowe i certyfikowane produkty bezglutenowe, zgodne z Europejskim Systemem Licencyjnym (ESL), opracowanym przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią (AOECS) – znak przekreślonego zboża. Dieta bezglutenowa przy celiakii powinna być przestrzegana przez całe życie.
- W przypadku osób z silną alergią IgE-zależną na pszenicę często eliminuje się gluten, a nie tylko pszenicę i jej odmiany, przez możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej po spożyciu białka jęczmienia lub żyta. W tym przypadku nawet mała ilość alergenu może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Wskazane jest zachowanie szczególnej ostrożności, a stosowanie diety bezglutenowej może być długotrwałe.
- Przy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten zwykle można spożywać niecertyfikowane produkty bezglutenowe, ponieważ śladowe ilości glutenu nie wywołują zaostrzenia objawów u osób nietolerujących glutenu. W tym przypadku należy unikać glutenu przez okres 5-8 tygodni, a następnie stosuje się jego prowokację w diecie, aby sprawdzić czy jest już dobrze tolerowany. Może okazać się, że włączenie glutenu do diety po tym czasie będzie ponownie możliwe!
Dieta bezglutenowa – co jeść?
Na dietę bezglutenową składają się głównie produkty naturalnie bezglutenowe, a na ich bazie wytwarzane są dalej podczas produkcji produkty pozbawione glutenu. Należy unikać przede wszystkim żywności zawierającej pszenicę, jęczmień i żyto oraz zwracać uwagę czy zboża te nie są wymienione w składzie wędlin, pasztetów, gotowych sosów, mieszanek przypraw i wielu innych, pozornie niezwiązanych ze zbożami, produktów (mąka żytnia i pszenna to częsty zagęstnik wielu gotowych produktów). Produkty naturalnie bezglutenowe to:
- ryż (w tym produkty z ryżu: mąka ryżowa, makaron ryżowy, płatki ryżowe, pieczywo na bazie ryżu, wafle ryżowe),
- gryka (w tym produkty z gryki: mąka gryczana, kasza gryczana, makaron gryczany, płatki gryczane, chleb gryczany),
- kukurydza (w tym produkty z kukurydzy: mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, makaron kukurydziany, chleb kukurydziany, płatki kukurydziane, wafle kukurydziane),
- proso (w tym produkty z prosa: mąka jaglana, kasza jaglana, makaron jaglany, chleb jaglany, płatki jaglane),
- ziemniaki i bataty (w tym skrobia ziemniaczana),
- sorgo (również mąka z sorgo, kasza z sorgo, makaron z sorgo),
- komosa ryżowa (inaczej Quinoa – płatki z komosy ryżowej, komosa ryżowa ekspandowana, wafle z komosy ryżowej),
- amarantus (jako kasza, ale także płatki amarantusowe lub amarantus ekspandowany).
W posiłkach i produktach pozbawionych glutenu często stosowane są również inne zamienniki dla mąk, jak na przykład mąka z manioku (tapioka) czy mąka z orzechów. Każda dieta (w tym dieta pozbawiona glutenu) musi być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana by dostarczyć jak najwięcej korzyści dla zdrowia. W tym celu możesz skorzystać ze wsparcia dietetyków w Instytucie Mikroekologii. Posiadają oni duże doświadczenie tworzeniu diet eliminacyjnych i opiece nad pacjentami z wszelkimi rodzajami nietolerancjami glutenu.
60 minut konsultacji online lub stacjonarnej + 7 dniowy jadłospis + 40 minut konsultacji kontrolnej online lub stacjonarnej
Czy można spożywać owies na diecie bezglutenowej?
Pomimo, że owies zawiera aweninę zaliczaną do białek glutenowych to uważa się go za bezpieczny produkt w nietolerancji glutenu. Wynika to z mniejszej immunogenności awenin owsa, co oznacza, że nie aktywuje układu odpornościowego tak, jak pozostałe białka glutenowe. Owies można bezpiecznie spożywać nawet w celiakii, należy jednak wybierać certyfikowany owies bezglutenowy, gdyż zwykłe produkty owsiane mogą być zanieczyszczone podczas obróbki innymi białkami glutenu.
Dieta bezglutenowa a autyzm?
Dieta pozbawiona glutenu jest stosowana również u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD), czyli zaburzeń neurorozwojowych, charakteryzujących się trudnościami z komunikowaniem się i nawiązywaniem interakcji społecznych. Zasadność jej zastosowania wynika z częstego współwystępowania celiakii lub nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten u osób z autyzmem.
Wpływ na eliminację glutenu w diecie u osób z autyzmem ma również tzw. teoria opioidowa. Zaobserwowano, że u tych osób może dochodzić do niepełnego rozkładu gliadyny, pochodzącej z produktów pszennych i zaliczanej do białek glutenu, oraz kazeiny – białka z produktów mlecznych. Produkty niepełnego rozkładu tych białek są zwane egzorfinami (gliadomorfina i kazomorfina). Egzorfiny mogą wpływać na receptory opioidowe w mózgu, przez co dalej oddziaływać na zachowanie i wywoływać reakcje podobne do objawów uzależnienia. To z kolei może być przyczyną rozwoju wybiórczości pokarmowej w autyzmie, w tym zwiększonej chęci spożywania produktów pszennych i mlecznych, a także dolegliwości żołądkowo-jelitowych i objawów neurologicznych. O stosowaniu diety bezglutenowej w autyzmie powinien zawsze zadecydować lekarz prowadzący. Pomimo opisanej teorii, unikanie glutenu jest wskazane dopiero po stwierdzeniu celiakii lub nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten. Więcej o diecie w autyzmie dowiesz się tutaj.
Wpływ diety bezglutenowej na mikrobiotę jelitową
Zaobserwowano, że osoby z celiakią mają zwykle zaburzoną mikrobiotę jelitową (tzw. dysbiozę jelitową) i za mało prozdrowotnych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w porównaniu do osób zdrowych. Z drugiej strony, dysbioza jelitowa jest częstym powodem rozwoju nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz jest związana z występowaniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych i przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu. Według doniesień naukowych u osób zdrowych stosowanie diety bezglutenowej prowadzi do zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej, natomiast u osób z celiakią i nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną na gluten wpływa korzystnie na mikrobiotę jelitową, zmniejsza liczbę prozapalnych bakterii jelitowych i łagodzi objawy żołądkowo-jelitowe w porównaniu do osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten spożywających gluten.
Spożywanie produktów bezglutenowych może wiązać się ze zbyt małym spożyciem błonnika pokarmowego, a także niektórych mikroelementów (np. witaminy E, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B). Z tego powodu bardzo ważne jest pilnowanie by dieta była jak najbardziej urozmaicona. W jadłospisie powinny przeważać produkty naturalnie bezglutenowe, a ograniczać należy wysokoprzetworzone produkty pozbawione glutenu. Dieta powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Pozwala to zapobiegać ewentualnym niedoborom i odżywia prozdrowotne bakterie jelitowe. Warto rozważyć wsparcie organizmu dopasowanymi probiotykami na podstawie badania Mikrobiota jelit i dodatkowe przyjmowanie błonnika prebiotycznego, na przykład w postaci preparatu zawierającego częściowo zhydrolizowaną gumę guar.
Badanie Mikrobiota jelit dostępne jest w 4 panelach o różnym zakresie. Sprawdza stan mikrobioty i wskazuje jak odpowiednio wspierać jej równowagę. Badanie to można wykonać u osób dorosłych i dzieci. Dedykowane jest w dolegliwościach jelitowych, a także jako wsparcie odporności oraz osi
Gluten a SIBO?
Produkty pozbawione glutenu są również spożywane w okresie eliminacyjnym diety przy SIBO/IMO (z ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth/Intestinal Methanogen Overgrowth), czyli w przeroście bakterii lub metanogenów w jelicie cienkim. Z produktów glutenowych dopuszcza się jedynie spożywanie orkiszu. Dieta przy SIBO/IMO to dieta Low FODMAP (z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols), czyli dieta eliminująca wysokofermentujące węglowodany. A więc w tym przypadku nie sam gluten jest problemem, a duże ilości fruktanów zawartych m.in. w zbożach glutenowych.
SIBO/IMO, tak jak celiakia i nadwrażliwość pokarmowa na gluten, objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi (nudności, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i/lub zaparcia). Dlatego warto zwrócić uwagę, czy objawy te występują tylko po spożyciu glutenu czy może również po innych produktach, jak świeże warzywa i owoce, kiszonki, fermentowane produkty mleczne. Przy podejrzeniu SIBO/IMO wykonuje się nieinwazyjny wodorowo-metanowy test oddechowy. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Wodorowo-metanowy test oddechowy to nieinwazyjna diagnostyka SIBO - rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego i IMO - metanowego przerostu jelita cienkiego. Badanie SIBO/IMO zrealizujesz wysyłkowo lub stacjonarnie w Poznaniu. Dedykowane dla osób, które mają wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, źle c
Podsumowanie: źle się czuję po glutenie – co zrobić?
- Sprawdź, jaki rodzaj reakcji odpowiada za Twoje objawy. Jeśli źle się czujesz po produktach o wysokiej zawartości glutenu, warto skonsultować się ze specjalistą i ustalić odpowiednią ścieżkę diagnostyczną.
- Nie wiesz, które badanie na gluten wykonać? Skorzystaj z bezpłatnych konsultacji telefonicznych ze specjalistami Instytutu.
- W przypadku wskazań by unikać glutenu, zastosuj dietę bezglutenową (wybieraj produkty naturalnie bezglutenowe, najlepiej jak najmniej przetworzone) – w nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej należy unikać glutenu przez 5-8 tygodni. Przy celiakii dieta pozbawiona glutenu obowiązuje na stałe. Dietetycy Instytutu Mikroekologii mogą zapewnić Ci komfort i wsparcie w diecie bezglutenowej oraz dbają o zbilansowanie posiłków i dopasowanie ich do Twoich potrzeb.
- Zadbaj równocześnie o mikrobiotę i uszczelnienie bariery jelitowej, stosując probiotykoterapię. Więcej o tym, jak dobrać odpowiedni dla siebie probiotyk, dowiesz się tutaj.
Literatura:
Balakireva A. V., Zamyatnin Jr A. A. (2016). Properties of gluten intolerance: gluten structure, evolution, pathogenicity and detoxification capabilities. Nutrients, 8(10), 644.
Barbaro M.R., Cremon C., Wrona D., Fuschi D., Marasco G., Stanghellini V., Barbara G. (2020). Non-Celiac Gluten Sensitivity in the Context of Functional Gastrointestinal Disorders. Nutrients. 2020; 12(12):3735. https://doi.org/10.3390/nu12123735
Caio G., Lungaro L., Segata N., Guarino M., Zoli G., Volta U., De Giorgio R. (2020). Effect of Gluten-Free Diet on Gut Microbiota Composition in Patients with Celiac Disease and Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity. Nutrients. 2020; 12(6):1832. https://doi.org/10.3390/nu12061832
Cardo A., Churruca I., Lasa A., Navarro V., Vázquez-Polo M., Perez-Junkera G., Larretxi I. (2021). Nutritional Imbalances in Adult Celiac Patients Following a Gluten-Free Diet. Nutrients. 2021; 13(8):2877. https://doi.org/10.3390/nu13082877
Cenni S., Sesenna V., Boiardi G., Casertano M., Russo G., Reginelli A., Esposito S., Strisciuglio C. (2023). The Role of Gluten in Gastrointestinal Disorders: A Review. Nutrients. 2023; 15(7):1615. https://doi.org/10.3390/nu15071615
Cianferoni A. (2016). Wheat allergy: diagnosis and management. Journal of Asthma and Allergy, 9, 13–25. https://doi.org/10.2147/JAA.S81550
Croall I.D., Hoggard N., Hadjivassiliou M. (2021). Gluten and Autism Spectrum Disorder. Nutrients. 2021; 13(2):572. https://doi.org/10.3390/nu13020572
Galgano F., Mele M.C., Tolve R., Condelli N., Di Cairano M., Ianiro G., D’Antuono I., Favati F. (2023). Strategies for Producing Low FODMAPs Foodstuffs: Challenges and Perspectives. Foods. 2023 Feb 17;12(4):856. doi: 10.3390/foods12040856. PMID: 36832931; PMCID: PMC9956220.
Sabença C., Ribeiro M., Sousa T.D., Poeta P., Bagulho A.S., Igrejas G. (2021). Wheat/Gluten-Related Disorders and Gluten-Free Diet Misconceptions: A Review. Foods. 2021; 10(8):1765. https://doi.org/10.3390/foods10081765
O autorze
Aleksandra Dąbkowska
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Ciągle pogłębia swoją wiedzę z zakresu mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych oraz bierze udział w konferencjach i szkoleniach. Zajmuje się pisaniem diet eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pisaniu diet dla osób w chorobach dietozależnych jak cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość. Interesuje się żywieniem kobiet w ciąży i matek karmiących, których dotyczyły jej tematy prac dyplomowych. W wolnym czasie zgłębia wiedzę z zakresu SIBO i psychodietetyki.
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej
Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.
Sprawdź i zadzwoń