Choroby sercowo-naczyniowe
08.01.2021
Choroby układu sercowo-naczyniowego – przykre statystyki
Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) określane są jako główny ”zabójca” w Polsce jak i na świecie. Choroby te odpowiadają za ponad połowę przedwczesnych zgonów w Europie. W 2003 roku w Polsce, według danych WHO, przedwczesna umieralność z przyczyn sercowo-naczyniowych u osób w wieku 25–64 lat była 2,5-krotnie wyższa niż w innych krajach Unii Europejskiej. W 2014 roku natomiast choroby układu krążenia stanowiły aż 45,1% ogółu zgonów Polaków, w tym 40,3% wśród mężczyzn i 50,3% wśród kobiet.
Do chorób sercowo-naczyniowych zalicza się wiele różnych jednostek chorobowych, najczęściej są to: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy też udar mózgu. Czynniki rozwoju tych schorzeń można podzielić na 3 główne grupy: biochemiczne, związane ze stylem życia oraz indywidualne predyspozycje.
W Polsce za najczęstsze czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego uważa się: palenie tytoniu, zaburzenia lipidowe (dyslipidemię), nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, nadmierne spożycie alkoholu, nadwagę, otyłość i niską aktywność fizyczną.
Część czynników ryzyka jest modyfikowalna, co oznacza, że ich nasilenie można zmieniać dzięki podejmowanym interwencjom związanym ze zmianą stylu życia lub odpowiednim leczeniem. Niemodyfikowalne czynniki ryzyka to: wiek, płeć, obciążenia rodzinne oraz choroby współistniejące, których nasilenie nie podlega modyfikacjom.
Wiedza na temat czynników ryzyka oraz wprowadzenie niezbędnych zmian w stylu życia pozwalają zmniejszyć częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych, a co za tym idzie ich konsekwencji. Poszerzenie wiedzy o czynnikach ryzyka sercowo-naczyniowego nie tylko zmniejsza zagrożenie wystąpieniem CVD w populacji osób dorosłych, ale przyczynia się również do zwiększenia tej świadomości wśród młodzieży. Jest to bardzo ważne, ponieważ fizjologiczny proces miażdżycowy rozpoczyna się już w dzieciństwie. W jakim stopniu zostanie nasilony i w konsekwencji, czy doprowadzi do rozwoju stanu patologicznego (chorobowego), w dużej mierze zależy od stylu życia i świadomości zagrożeń. W związku z tym świadomość czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, a przede wszystkim ich unikanie, może przyczynić się do wydłużenia życia w dobrym zdrowiu.
Co zrobić by zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych?
LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ.
Choroby sercowo-naczyniowe – zalecenia dla pacjenta
- Zadbaj o urozmaiconą DIETĘ. Podkreśla się korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Dieta ta zakłada spożycie dużej ilości warzyw i owoców, roślin strączkowych, ryb oraz pełnoziarnistego pieczywa, chudego mięsa, niskotłuszczowych oraz fermentowanych produktów mleczarskich, a także tłuszczów roślinnych. Ograniczyć natomiast należy spożycie czerwonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego, cukru, słodyczy oraz ALKOHOLU. Wykazano, że im dieta jest bardziej zbliżona do diety śródziemnomorskiej, tym ryzyko występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych oraz ryzyko zgonu jest mniejsze.
- Wyeliminuj PALENIE TYTONIU.
- Zadbaj o regularną AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ. Jest to podstawa skutecznej profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Osobom zdrowym zaleca się co najmniej 150 minut tygodniowo wysiłku fizycznego o umiarkowanej intensywności lub co najmniej 75 minut tygodniowo o dużej intensywności.
- Utrzymuj prawidłową MASĘ CIAŁA, przy optymalnej wartości wskaźnika masy ciała (BMI) 20-25 kg/m2 . W przypadku osób z nadwagą lub otyłością, zaleca się obniżenie masy ciała.
Nie wiesz od czego zacząć? W jaki sposób zadbać o dietę? Pomóc może Ci wykwalifikowany DIETETYK.
60 minut konsultacji online lub stacjonarnej + 7 dniowy jadłospis
60 minut konsultacji online lub stacjonarnej + 7 dniowy jadłospis + 40 minut konsultacji kontrolnej online lub stacjonarnej
Literatura
- Surma S., Szyndler A., Narkiewicz K. Świadomość wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji młodych osób. Choroby Serca i Naczyń (2017)14 (4),186-193.
- Surma S., Szyndler A., Narkiewicz K. Świadomość nadciśnienia tętniczego i innych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji osób dorosłych. Choroby Serca i Naczyń (2018) tom 15, nr 1, 14–22.
- Jankowski P. Zasady profilaktyki chorób układu krążenia w 2018 roku. Kardiologia Inwazyjna (2017) nr 5 (12), 42–48.
O autorze
Anna Szcześniak
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych i low FODMAP. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, IBS oraz SIBO. Edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej.