BLACK WEEK! Do 30% zniżki na badania i prezenty do 30.11.2024.

Skorzystaj

Choroby sercowo-naczyniowe

08.01.2021

Choroby układu sercowo-naczyniowego – przykre statystyki

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) określane są jako główny ”zabójca” w Polsce jak i na świecie. Choroby te odpowiadają za ponad połowę przedwczesnych zgonów w Europie. W 2003 roku w Polsce, według danych WHO, przedwczesna umieralność z przyczyn sercowo-naczyniowych u osób w wieku 25–64 lat była 2,5-krotnie wyższa niż w innych krajach Unii Europejskiej. W 2014 roku natomiast choroby układu krążenia stanowiły aż 45,1% ogółu zgonów Polaków, w tym 40,3% wśród mężczyzn i 50,3% wśród kobiet.

Do chorób sercowo-naczyniowych zalicza się wiele różnych jednostek chorobowych, najczęściej są to: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy też udar mózgu. Czynniki rozwoju tych schorzeń można podzielić na 3 główne grupy: biochemiczne, związane ze stylem życia oraz indywidualne predyspozycje.

Część czynników ryzyka jest modyfikowalna, co oznacza, że ich nasilenie można zmieniać dzięki podejmowanym interwencjom związanym ze zmianą stylu życia lub odpowiednim leczeniem. Niemodyfikowalne czynniki ryzyka to: wiek, płeć, obciążenia rodzinne oraz choroby współistniejące, których nasilenie nie podlega modyfikacjom.

Wiedza na temat czynników ryzyka oraz wprowadzenie niezbędnych zmian w stylu życia pozwalają zmniejszyć częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych, a co za tym idzie ich konsekwencji. Poszerzenie wiedzy o czynnikach ryzyka sercowo-naczyniowego nie tylko zmniejsza zagrożenie wystąpieniem CVD w populacji osób dorosłych, ale przyczynia się również do zwiększenia tej świadomości wśród młodzieży. Jest to bardzo ważne, ponieważ fizjologiczny proces miażdżycowy rozpoczyna się już w dzieciństwie. W jakim stopniu zostanie nasilony i w konsekwencji, czy doprowadzi do rozwoju stanu patologicznego (chorobowego), w dużej mierze zależy od stylu życia i świadomości zagrożeń. W związku z tym świadomość czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, a przede wszystkim ich unikanie, może przyczynić się do wydłużenia życia w dobrym zdrowiu.

Co zrobić by zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych?

LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ.

Choroby sercowo-naczyniowe – zalecenia dla pacjenta

  •  Zadbaj o urozmaiconą DIETĘ. Podkreśla się korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Dieta ta zakłada spożycie dużej ilości warzyw i owoców, roślin strączkowych, ryb oraz pełnoziarnistego pieczywa, chudego mięsa, niskotłuszczowych oraz fermentowanych produktów mleczarskich, a także tłuszczów roślinnych. Ograniczyć natomiast należy spożycie czerwonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego, cukru, słodyczy oraz ALKOHOLU. Wykazano, że im dieta jest bardziej zbliżona do diety śródziemnomorskiej, tym ryzyko występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych oraz ryzyko zgonu jest mniejsze.
  • Wyeliminuj PALENIE TYTONIU.
  • Zadbaj o regularną AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ. Jest to podstawa skutecznej profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Osobom zdrowym zaleca się co najmniej 150 minut tygodniowo wysiłku fizycznego o umiarkowanej intensywności lub co najmniej 75 minut tygodniowo o dużej intensywności.
  • Utrzymuj prawidłową MASĘ CIAŁA, przy optymalnej wartości wskaźnika masy ciała (BMI) 20-25 kg/m2 . W przypadku osób z nadwagą lub otyłością, zaleca się obniżenie masy ciała.

Nie wiesz od czego zacząć? W jaki sposób zadbać o dietę? Pomóc może Ci wykwalifikowany DIETETYK.

Umów się już dziś na wizytę do dietetyka!

Literatura

  1. Surma S., Szyndler A., Narkiewicz K. Świadomość wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji młodych osób. Choroby Serca i Naczyń (2017)14 (4),186-193.
  2. Surma S., Szyndler A., Narkiewicz K. Świadomość nadciśnienia tętniczego i innych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji osób dorosłych. Choroby Serca i Naczyń (2018) tom 15, nr 1, 14–22.
  3. Jankowski P. Zasady profilaktyki chorób układu krążenia w 2018 roku. Kardiologia Inwazyjna (2017) nr 5 (12), 42–48.
O autorze
Anna Szcześniak

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych i low FODMAP. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, IBS oraz SIBO. Edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej.