BLACK WEEK! Do 30% zniżki na badania i prezenty do 30.11.2024.

Skorzystaj

Patogeny jelitowe – charakterystyka, diagnostyka i leczenie

23.06.2021

Patogeny jelitowe – jakie mogą dawać objawy?

Do najczęstszych objawów infekcji patogenami jelitowymi możemy zaliczyć:

  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • nudności,
  • wymioty,
  • podwyższoną temperaturę.

Co istotne, „gołym okiem” trudno stwierdzić, który z patogenów odpowiedzialny jest za pojawienie się infekcji, ze względu na to, że przebieg rożnych infekcji jest bardzo podobny. W związku z możliwym ciężkim przebiegiem zakażenia, ważna jest szybka i dokładna diagnostyka pod kątem wykrycia patogenów i niezwłoczne podjęcie odpowiedniego leczenia.

Czym są patogeny jelitowe?

To grupa bakterii, wirusów oraz pasożytów odpowiedzialnych za wywołanie stanu chorobowego w organizmie. Do najczęstszych patogenów wywołujących infekcje żołądkowo-jelitowe należą:

  • bakterie, w tym: Clostridioides difficile wytwarzający toksyny A/B, Campylobacter spp., chorobotwórcze odmiany Escherichia coli, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus
  • wirusy, w tym: Rotavirus A, Adenovirus, Astrovirus, Norovirusy, Sapovirus
  • pasożyty, w tym: Cryptosporidium spp., Cyclospora cayetanensis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia.

Skąd pojawiają się patogeny w przewodzie pokarmowym?

Źródła zakażenia lub zarażenia są  różne i w dużej  mierze uzależnione od czynnika etiologicznego, czyli rodzaju patogenu. Najczęściej patogen dostaje się do przewodu pokarmowego poprzez spożycie wody, a także surowej lub niedostatecznie obrobionej termicznie żywności. Do typowych źródeł zakażenia należą:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso, niepasteryzowane mleko, śmietana, twaróg, jaja, skorupiaki, ryby,
  • surowe warzywa.

Znaczenie w rozprzestrzenianiu się zakażeń pokarmowych ma także bezpośredni kontakt z  zainfekowanym człowiekiem i/lub zwierzęciem, a także z jego wydzielinami i wydalinami.
Niektóre patogenne bakterie mogą w niewielkich ilościach znajdować się w naszym przewodzie pokarmowym fizjologicznie i nie powodować dolegliwości. Takim patogenem jest np. toksynotwórczy szczep Clostridioides difficile.

Źródłem zakażeń wirusowych jest zwykle drugi człowiek. Do zakażeń wirusowych najczęściej dochodzi drogą kropelkową, przez kontakt bezpośredni lub drogą fekalno-oralną (Rotawirus, Adenowirus, Norowirus, Sapowirus). Niekiedy patogenami wirusowymi możemy również zarazić się przez skażoną wodę i żywność (Norowirus, Sapowirus).

W przypadku zarażeń pasożytami, głównym źródłem jest zakażony człowiek lub zwierzę, a inwazja szerzy się za pośrednictwem zanieczyszczonej wody lub żywności. Zdarzają się przypadki zarażeń podczas kontaktów seksualnych (Entamoeba histolytica).

Co może świadczyć o zakażeniu/zarażeniu układu pokarmowego patogenami jelitowymi?

  • Wymioty,
  • Ciężka biegunka z odwodnieniem i gorączką,
  • Biegunka z krwią,
  • Przewlekła biegunka (trwająca ponad 2 tygodnie),
  • Towarzyszące biegunce objawy pozajelitowe np. zapalenia stawów,
  • Biegunka po podróżach zagranicznych.

Dlaczego zakażenia patogenami jelitowymi są niebezpieczne?

Najbardziej niebezpiecznym objawem zakażeń jelitowych jest ciężka biegunka. Zagraża ona przede wszystkim osobom ze skrajnych grup wiekowych – małym dzieciom i osobom starszym oraz osobom z niesprawnym układem immunologicznym. Ciężkie biegunki mogą doprowadzić do poważnego odwodnienia, zaburzenia świadomości, a nawet do wstrząsu hipowolemicznego. Wstrząs hipowolemiczny jest najgroźniejszym powikłaniem infekcji żołądkowo-jelitowych, spowodowany przez obniżenie objętości płynu pozakomórkowego na skutek odwodnienia. Wymaga natychmiastowej pomocy medycznej, gdyż długotrwały niedobór płynów może uszkodzić narządy, takie jak: nerki, mózg, a bez odpowiedniej interwencji lekarskiej nawet spowodować zgon.

Gdzie można wykonać badania na patogeny jelitowe?

W Instytucie Mikroekologii w Poznaniu oferujemy wykonanie kompleksowego badania pod kątem diagnostyki patogenów jelitowych. Badanie to obejmuje jakościową, molekularną diagnostykę aż 24 czynników infekcyjnych odpowiedzialnych za stany zapalne żołądka i jelit. Uzyskanie wyniku badania możliwe jest nawet tego samego dnia! 

Patogeny jelitowe warto zbadać w przypadku typowych, ww. objawów infekcji żołądkowo-jelitowych oraz w celu badań epidemiologicznych, np. gdy pacjent wykonuje pracę wymagającą kontaktu z żywnością, a także przed przeszczepem mikrobioty jelitowej – FMT (ang. Fecal Microbiota Transplant).

    Promocja
    Patogeny jelitowe - 24 gatunki (PCR)
    Cena
    Original price was: 999 zł.Current price is: 749 zł.

    Diagnostyka molekularna 24 patogenów jelitowych: wirusów, bakterii i pasożytów, odpowiedzialnych za biegunki oraz stany zapalne żołądka i jelit. Dedykowana dla dzieci i dorosłych z ciężką lub przewlekłą biegunką. Doskonała również po podróżach zagranicznych.

Leczenie infekcji żołądkowo-jelitowych, w tym biegunek

Leczenie powinno być celowane w konkretny patogen powodujący zakażenie, dlatego tak ważna jest szybka diagnostyka. Pozwala to na ustalenie odpowiedniej i skutecznej farmakoterapii. Leki na podstawie wyniku badania dobiera lekarz. Warto także, jako wsparcie podstawowej terapii leczniczej lub po kuracji, zastosować dobrej jakości probiotyki albo wykonać badanie mikrobioty jelit: Mikrobiota jelit Pro lub Mikrobiota jelit Complete i otrzymać celowane zalecenia probiotyczne.

Porównaj badania mikrobioty jelit
O autorze
Anna Szcześniak

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych i low FODMAP. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, IBS oraz SIBO. Edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej.

Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń