Jak doświadczenia, stres, emocje i lęki wpływają na Twoje jelita? Live na Facebooku
05.09.2024
Stres, emocje i lęk to nieodłączne elementy życia, które mają ogromny wpływ na organizm, a szczególnie na układ pokarmowy. Trudno się dziwić, skoro jelita określane są przez naukowców jako nasz „drugi mózg”! Okazuje się, że nasze doświadczenia i emocje im towarzyszące mogą zaburzać mikrobiotę jelitową, czyli mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach.
Stres prowadzi do dysbiozy, czyli stanu, w którym zaburzona jest równowaga pomiędzy bakteriami prozdrowotnymi i patogennymi w jelitach. Zmniejsza się różnorodność mikrobioty, a także obniża liczebności bakterii ochronnych z rodzaju Lactobacillus. Relacja pomiędzy jelitami a mózgiem działa dwukierunkowo i również stan mikrobioty może wpływać na nasze samopoczucie oraz nasilenie lęku.
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak stres, emocje, lęk wpływają na Twoje jelita? Jaką rolę odgrywają nasze doświadczenia, przeszłość i teraźniejszość w dolegliwościach jelitowych? Czy możesz zmienić ich przebieg w przyszłości?
Dołącz do nas podczas live’a „Jak doświadczenia, stres, emocje i lęki wpływają na Twoje jelita?” na naszym Facebooku we wtorek, 10 września 2024 o godzinie 17:00. Przygotowaliśmy go wspólnie z Agatą Dąbrowską.
W trakcie tego spotkania zostaną poruszone tematy, takie jak:
- Co to jest zespół jelita nadwrażliwego – IBS?
- IBS – specyficzna choroba – niespecyficzne objawy.
- Jak charakter wpływa na Twoje objawy?
- Doświadczenia, stres, emocje i lęki a Twój układ pokarmowy i jego reakcje.
- Regulacja emocji, redukcja stresu i obserwacje sposobu myślenia w IBS.
Live poprowadzą:
Agata Dąbrowska – Wspieram osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi w ich drodze do zdrowia, w sposób kompleksowy i holistyczny. Uczę także innych specjalistów, jak empatycznie prowadzić swoich „jelitowych” pacjentów, łącząc podejście Evidence Based Medicine, naturoterapię, dietoterapię oraz psychosomatykę z własną intuicją. Jestem autorką projektu i bloga Naczynia Połączone-Akademia Love Your Guts.
Mgr Anna Szcześniak – Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych i low FODMAP. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, IBS oraz SIBO. Edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej.