Teraz badanie nadwrażliwości pokarmowych ImuPro Vegetarian wykonasz o 50% taniej!

Zamów

Choroba Hashimoto – jaka dieta jest odpowiednia?

07.09.2018

Choroba Hashimoto – przewlekłe zapalenie gruczołu tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym – wymaga odpowiedniego leczenia. Jednym ze sposobów na zniwelowanie jej objawów, obok standardowego leczenia, jest stosowanie odpowiedniej diety i probiotykoterapii.
Jest to część tzw. dwutorowego wspomagania, które proponowane jest pacjentom w Instytucie Mikroekologii. Pierwszy filar – odpowiednia dieta, ma zniwelować stan zapalny w organizmie, natomiast drugi – wyregulować działanie układu odpornościowego i uszczelnić barierę jelitową.

Dieta w chorobie Hashimoto

Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety warto wykonać badanie określające indywidulany immunologiczny profil żywności – ImuPro, które precyzyjnie wskaże, które produkty mogą wywoływać objawy u pacjenta.  Po wykonaniu testów możliwe staje się opracowanie celowanej diety, która będzie indywidualnie dopasowana do potrzeb danego pacjenta.

Probiotyki

Bardzo pomocne w odbudowie bariery jelitowej, która często jest zaburzona w chorobach autoimmunizacyjnych jak np. Hashimoto – są probiotyki. Pozwalają one przede wszystkim na uszczelnienie jelit, odbudowę zaburzonej mikrobioty jelitowej, a także wyrównanie pracy układu immunologicznego, co pozytywnie wpływa na równowagę organizmu i może znacznie zredukować objawy związane z chorobą, wpływając tym samym pozytywnie na samopoczucie pacjentów. Najskuteczniejsza jest celowana probiotykoterapia zalecona na podstawie wyników badań (KyberKompakt Pro).

Skonsultuj się z dietetykiem

W przypadku chorób autoimmunizacyjnych, po wykonaniu testu ImuPro, warto skontaktować się z dietetykiem, który ułoży dietę eliminacyjno-rotacyjną. Dieta ta, ma na celu wyciszenie stanu zapalnego, a dzięki temu zredukowanie objawów choroby.
Dodatkowo specjaliści z zakresu dietetyki pomogą prawidłowo przeprowadzić tak zwaną „prowokację”, dzięki czemu część z wyeliminowanych wcześniej produktów będzie można ponownie wprowadzić do diety.
 
 

O autorze
Monika Cyprian