• Migrena
  • by Joanna Dronka-Skrzypczak
  • 20 listopada 2019
  • 0

Zapobieganie migrenie to wyzwanie.  Leki stosowane są zwykle nie zapobiegawczo, ale już w momencie kiedy migrena się pojawi. Mają też szereg skutków ubocznych i różną skuteczność. Czy istnieje możliwość zapobiegania migrenie? Czy można mówić o profilaktyce? Najnowsze (z 2019 roku) badania pokazują, że dieta oparta na badaniu ImuPro wykazała wysoką skuteczność w zapobieganiu migrenom.  Szczególnie w połączeniu z probiotykoterapią.

Czym jest migrena i jak zapobieganie migrenie jest możliwe za pomocą diety?

Migrena to charakterystyczny, napadowy ból głowy, który występuje wraz z objawami neurologicznymi, czyli tak zwaną aurą. Może on trwać nawet kilkadziesiąt godzin i całkowicie uniemożliwić normalne funkcjonowanie.

Od wielu lat obserwujemy poprawę samopoczucia u pacjentów, którzy w terapii bóli migrenowych wspierają się dietą eliminacyjno-rotacyjną opartą na wyniku badania ImuPro.

W tym roku ukazał się artykuł potwierdzający obserwacje i doświadczenia naszych specjalistów.

Od wielu lat do mojego gabinetu trafiają pacjenci z migrenami. Leczenie objawowe pomaga niektórym, jednak nie wpływa na częstotliwość  występowania migren. Po wprowadzeniu diety eliminacyjnej na bazie ImuPro oraz terapii mikrobiologicznej udaje się wyciszyć przewlekły stan zapalny oraz znacznie zmniejszyć ilość migren. Cieszę się, że pojawiło się nowe badanie potwierdzające moje doświadczenia.

Dr n.med. Mirosława Gałęcka

Zapobieganie migrenie, a dieta eliminacyjna – wyniki badań naukowych

Naukowcy z Uniwersytetu Południowochińskiego opublikowali w 2019 roku pracę o wpływie diety eliminacyjnej i probiotyków na migrenę i objawy zespołu jelita drażliwego.

Do badania przystąpiło 60 pacjentów:

  • zdiagnozowanych i leczonych minimum pół roku wcześniej, którzy doświadczyli co najmniej 4 dni migreny w ciągu miesiąca poprzedzającego badanie.
  • którzy cierpieli na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, przez co najmniej 12 tygodni w ciągu roku poprzedzającego badanie.

Wszystkim pacjentom wykonano badanie ImuPro, jednak później zostali oni podzieleni na trzy grupy:

  • pierwsza stosowała jedynie dietę eliminacyjną opartą na wyniku badania ImuPro,
  • druga przyjmowała jedynie probiotyk wieloszczepowy (B. infantis, L. acidophilus, E. faecalis, B. cereus),
  • trzecia natomiast łączyła dietę eliminacyjną ze stosowaniem probiotyku.

Interwencja dietetyczna trwała 14 tygodni, a ocenie poddawano:

  • występowanie bólu głowy wg skali MIDAS (Migraine Disability Assessment Scale),
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowych wg skali IBSS (IB severity scale),
  • stosowanie leków przeciwbólowych oraz poziom serotoniny (neuroprzekaźnika, „hormonu szczęścia”) w osoczu krwi.

Dane zbierano na początku badania (punkt odniesienia), następnie w 7. i 14. tygodniu.

Zapobieganie migrenie – dieta eliminacyjna i probiotykoterapia najskuteczniejsza!

Największą poprawę samopoczucia zaobserwowano w grupie, która łączyła dietę eliminacyjną opartą na wyniku badania ImuPro ze stosowaniem probiotykoterapii.

Pacjenci z tej grupy zaobserwowali znaczącą poprawę w skali MIDAS już po 7 tygodniach interwencji. Po 14 tygodniach badania pacjenci doświadczyli poprawy pracy jelit, zmniejszenia ciężkości objawów jelita drażliwego oraz zwiększenia poziomu serotoniny w ich osoczu. Zmniejszyło się także stosowanie przez nich środków przeciwbólowych dostępnych bez recepty (OTC).

W grupie stosującej jedynie dietę eliminacyjną zaobserwowano poprawę pracy jelit, zmniejszenie bólu głowy oraz wzrost stężenia serotoniny, jednak doszło do tego dopiero po 14 tygodniach interwencji. U pacjentów z grupy stosującej jedynie probiotykoterapię poprawa nastąpiła po 14 tygodniach i dotyczyła bólów głowy oraz pracy jelit.

Co powinieneś wiedzieć o badaniu ImuPro? Przeczytaj koniecznie artykuł i wybierz badanie najlepsze dla Ciebie!

Kliknij tutaj!

 

Pamiętaj, że Instytut Mikroekologii to nie tylko specjalistyczne laboratorium, ale także gabinety lekarskie i specjaliści. Dlatego otrzymujesz u nas pełną pomoc w wyborze badania oraz później w prowadzeniu diety. Jeśli masz pytania to skontaktuj się z nami – odpowiemy na wszystkie Twoje pytania. 

Kliknij tutaj

 

Źródło: Yangzhi Xie i in. Effects of Diet Based on IgG Elimination Combined with Probiotics on Migraine Plus Irritable Bowel Syndrome. Pain Research and Management, Volume 2019, https://doi.org/10.1155/2019/7890461

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

Oddział w Warszawie