Dieta dopasowana do  potrzeb

    Nie istnieje jedna, uniwersalna dieta dobra dla wszystkich. Jednak chińskie przysłowie mówiące o tym, że „nieważne kto był ojcem choroby, zła dieta była jej matką” ma w sobie dużo prawdy. Niezależnie od tego jakie mamy dolegliwości, nasz sposób odżywiania ma istotny wpływ na rozwój, bądź zahamowanie choroby. Zastosowanie właściwej, indywidualnej diety to klucz do poprawy komfortu naszego życia.

    Badania naukowe mówią o znaczącym wpływie stosowanej diety przy wielu jednostkach chorobowych, m.in. w onkologii, gastroenterologii oraz diabetologii.

    Czym jest „właściwa dieta”?

    Jak już wiemy, nie ma jednej „uniwersalnej diety” dla wszystkich. Nasz plan żywieniowy powinien być przede wszystkich zindywidualizowany. Unikajmy tych pokarmów, które nam szkodzą, a postawmy na te, przynoszące nam korzyść. Tylko zindywidualizowana dieta  może być uznana za tę, która jest dla nas właściwa.
    Nawet pokarmy powszechnie uznawane za zdrowe mogą u niektórych powodować dolegliwości. Wówczas należy je wyeliminować z diety. Bardzo ważna jest właściwa identyfikacja takich pokarmów. Czasami jest ona dość łatwa, gdyż po zjedzeniu określonego jedzenia od razu pojawiają się dolegliwości. Często jednak nie mamy pojęcia, że za nasze dzisiejsze problemy zdrowotne odpowiadają pokarmy spożyte 2 lub 3 dni wcześniej.

    Badanie ImuPro – sprawdzanie „szkodliwych” pokarmów

    W celu sprawdzenia tego, czy spożywane pokarmy nam służą, warto wykonać immunologiczny profil żywności. Dobrym sposobem na rozpoznanie pokarmów, które są dla nas szkodliwe jest wykonanie badania ImuPro. Możemy w nim określić ilość składników, jaką chcemy zbadać. Powyższe badanie pozwala zidentyfikować przeciwciała IgG we krwi, skierowane przeciwko konkretnym produktom żywnościowym. Są one odpowiedzialne za powstawanie procesów zapalnych w naszym organizmie. Systematyczne dostarczanie do diety  produktów powodujących wzrost przeciwciał IgG, sprawia, że organizm nie jest w stanie zredukować stanu zapalnego i powrócić do równowagi.
    Na podstawie uzyskanych wyników w badaniu ImuPro, jesteśmy w stanie wyeliminować szkodliwe pokarmy z naszej diety. Warto dodać, że stosowanie diety na własną rękę może prowadzić do niedoborów. Najlepiej, jeśli dietę celowaną pomoże ułożyć nam dietetyk. Ważna jest także opinia lekarza, który pozwoli stwierdzić czy nie ma przeciwskazań do stosowania danego planu żywieniowego.

    Dowiedz się więcej o diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych za pomocą badania ImuPro.

    Zachęcamy do obejrzenia krótkiej rozmowy z Dr n. med. Mirosławą Gałęcką, która opowiada jakie korzyści może nieść za sobą indywidualna dieta:

     

    Oddział w Warszawie