Kochaj się bezpieczenie! Odbierz nawet 20% rabatu na badania patogenów przekazywanych drogą płciowąSprawdź
  • 0

Histamina to bioaktywna amina, pełniąca w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji, takich jak stymulowanie wydzielania kwasu żołądkowego, kontrolowanie napięcia mięśni gładkich i rozszerzania naczyń krwionośnych. Dodatkowo, pełni rolę neuroprzekaźnika. Pomimo jej istotnego znaczenia, może odpowiadać za występowanie niepożądanych dolegliwości. Dzieje się tak, gdy zachodzi brak równowagi między histaminą zawartą w organizmie a zdolnością do jej degradacji. Najczęstszą tego przyczyną jest niedobór DAO (enzymu rozkładającego histaminę) lub upośledzone jego funkcjonowanie. 

Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji histaminy oraz tym, jak łagodzić jej objawy?

Dołącz do nas podczas live’a „Nietolerancja histaminy – czym jest i jak sobie z nią radzić?” na naszym Instagramie @instytut.mikroekologii w czwartek, 8 lutego 2024 o godzinie 18:00. Przygotowaliśmy go wspólnie z mgr Aleksandrą Majsnerowską.

W trakcie tego spotkania omówione zostaną zagadnienia, takie jak:

  • Na czym polega nietolerancja histaminy i skąd się bierze?
  • Jaką rolę odgrywają jelita w nietolerancji?
  • Jakie są objawy nietolerancji histaminy?
  • Jaką diagnostykę wykonać?
  • Na czym polega terapia nietolerancji?
  • Co jeść, a czego unikać?
Live poprowadzą:
Mgr Aleksandra Majsnerowska – Z wykształcenia dietetyk oraz pedagog. Członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka największej w województwie lubuskim poradni dietetyki klinicznej FoodMed Centrum Zielonej Górze. Współautorka programów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży ”Cukier w Ryzach” i „Piona na zdrowie” realizowanych przez Fundację Akademia Zdrowej Rodziny w zielonogórskich placówkach oświatowych. Przy współpracy z Fundacją prowadzi liczne warsztaty o tematyce żywienia dzieci. Współpracuje z Laboratorium testDNA, udzielając wsparcia merytorycznego i prowadząc konsultacje indywidualne. W pracy zawodowej wiele uwagi poświęca prawidłowemu funkcjonowaniu mikroflory jelitowej swoich pacjentów. Specjalizuje się w dietoterapiach chorób układu pokarmowego, nadwrażliwości pokarmowych, zaburzeń rozwojowych dzieci oraz chorób autoimmunizacyjnych.

Dr n. biol. Anna Basińska – Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest autorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach oraz doświadczoną prelegentką. Obecnie związana jest z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu, który jako jednostka medyczna i badawcza realizuje wiele projektów naukowych i edukacyjnych oraz świadczy usługi z zakresu nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej.

Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Oddział w Warszawie