Nowe nazwy badań od 20.05.2024r.

Sprawdź szczegóły

Mikrobiota jelit – klucz do zdrowia i wewnętrznej równowagi. Live na Instagramie

Monika Cyprian

15.01.2024

W naszych jelitach żyje niezliczona liczba mikroorganizmów , tworząc tzw. mikrobiotę jelitową. Jej skład, pod wpływem czynników takich jak styl życia, stres, dieta czy aktywność fizyczna, ciągle się zmienia. Bakterie wchodzące w skład mikrobioty jelitowej pełnią wiele różnych funkcji. Ich prawidłowa struktura ilościowa i jakościowa wspiera homeostazę całego organizmu, odporność, metabolizm i syntezę wielu związków chemicznych. Zachowanie równowagi mikrobioty jelitowej jest więc niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat mikrobioty jelitowej oraz tego, jak o nią dbać?

Dołącz do nas podczas live’a „Mikrobiota jelit – klucz do zdrowia i wewnętrznej równowagi” na naszym Instagramie @instytut.mikroekologii we wtorek, 16 stycznia 2024 o godzinie 18:00. Przygotowaliśmy go wspólnie z dr n. społ. Pauliną Smaszcz.

W trakcie tego spotkania omówione zostaną tematy, takie jak:

  • Czym jest mikrobiota jelit?
  • Jakie są konsekwencje i choroby wynikające ze “złej” flory bakteryjnej jelit?
  • Jak diagnozować i leczyć przyczyny, a nie tylko skutki? Od czego zacząć?
  • Jak ważna jest postawa pacjentki/pacjenta i współdziałanie?
    Zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia.
Live poprowadzą:
Dr n. społ. Paulina Smaszcz – socjolożka, badaczka, mentorka, ekspertka komunikacji i public relations, a także trenerka rozwoju osobistego. Od ponad 25 lat szkoli przedstawicieli biznesu, a także specjalistów medycznych, lekarzy, właścicieli klinik, klientów VIP oraz przedstawicieli NGO’s na forach polskich i europejskich. Fascynuje się kompetencjami komunikacyjnymi, zarówno interpersonalnymi, jak i intrapersonalnymi, a także kapitałem psychologicznym, kulturowym i ekonomicznym. Autorka cyklu szkoleń #kobietapetarda, projektu personal brandingowego „Bądź Kobietą, którą chciałabyś spotkać”, a także książki „Bądź Kobietą Petardą. Jak zająć się sobą i żyć świadomie.”, która otrzymała nagrodę KSIĄŻKA ROKU 2021. Jej praca była wielokrotnie doceniana, co potwierdzają nominacje i nagrody w konkursach takich jak „KOBIETA Z PASJĄ” czy „LWICA BIZNESU”. Prywatnie jest mamą Julka, Franka oraz przyjaciółką Wandy i Buckiego.

Dr n. med. Mirosława Gałęcka – lekarka internistka o holistycznym dejściu do zdrowia, wieloletnia ekspertka w prowadzeniu terapii probiotycznej. W swej praktyce kieruje się zasadą, że zdrowie zaczyna się w jelitach. W 2006 r. założyła Instytut Mikroekologii w Poznaniu, placówkę medyczną, którą tworzy interdyscyplinarny zespół specjalistów, zajmujących się badaniem mikrobioty i jej wspieraniem. Jest autorką wielu publikacji i książek.Mgr Anna Szcześniak – dietetyczka udzielająca konsultacji w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu. Specjalizuje się we wspieraniu dietetycznym osób z SIBO oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Edukację żywieniową traktuje jako kluczowy element holistycznej opieki dietetycznej.Do zobaczenia!