NIETOLERANCJA FRUKTOZY

NIETOLERANCJA FRUKTOZY

Nietolerancja fruktozy co to jest? Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających fruktozę – cukier owocowy. Wyróżnia się dwa typy nietolerancji fruktozy: wrodzoną (fruktozemia) oraz  trzewną (zespół złego wchłaniania fruktozy). Nietolerancja fruktozy objawy U niemowląt karmionych piersią (mleko kobiecie nie zawiera fruktozy) objawy fruktozemii pojawiają się w momencie odstawienia dziecka od […]

NIETOLERANCJA LAKTOZY

Nietolerancja laktozy – co to jest? Nietolerancja laktozy to brak enzymu (laktazy) odpowiedzialnego za rozkład cukru (laktozy). Może być ona wrodzona lub wtórna – rozwijająca się na skutek zanikania enzymu na diecie bezmlecznej. Nietolerancja laktozy objawy Objawy nietolerancji pokarmów mlecznych są powszechnym problemem  – u niemowląt podstawowym objawem choroby jest biegunka z tendencją do odparzania […]

ZESPÓŁ JELITA NADWRAŻLIWEGO

Co to jest zespół jelita nadwrażliwego? Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekłe, nawracające schorzenie, które daje szereg objawów ze strony układu pokarmowego. Nie ma jednoznacznej metody, która pozwoliłaby zdiagnozować IBS, przez co diagnoza stawiana jest na podstawie objawów i wyeliminowaniu innych chorób. Objawy zespołu jelita nadwrażliwego Zespół jelita nadwrażliwego powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, [...]

Wrzodziejące zapalenia jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - co to jest? Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa), to choroba zaliczana do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Diseases - IBD). Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to jednostka chorobowa o nadal nieustalonej etiologii. Uważa się, że za jej wystąpienie odpowiadać może czynnik mikrobiologiczny (dysbioza jelitowa), defekt genetyczny lub immunologiczny [...]

SIBO

SIBO – przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego Jelita człowieka mają 6-8 metrów długości. Ich dłuższa część to jelito cienkie. Ma ono średnio 5-6 metrów długości, ale za to ogromną powierzchnię, ponieważ zbudowane jest z kosmków, które mają za zadanie wchłaniać pokarm. Niestrawione resztki trafiają do jelita grubego i tam przede wszystkim powinny znajdować się bakterie. [...]

PASOŻYTY JELITOWE

Pasożyty w jelitach – skąd się biorą? Choroby pasożytnicze bardzo często kojarzone są z krajami tropikalnymi i rozwijającymi się. Znacznie częstsze podróże w egzotyczne miejsca, moda na surową kuchnię skutkuje coraz większym odsetkiem występowania pasożytów nie tyko u dzieci, ale i dorosłych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pasożyty są przyczyną 14 mln zgonów rocznie na [...]

GRZYBICA

Co to jest kandydoza (grzybica) przewodu pokarmowego? Nie tylko bakterie zasiedlają nasz przewód pokarmowy. Wśród fizjologicznych mikroorganizmów jelitowych istotną grupę stanowią grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida. Najpopularniejszym przedstawicielem jest Candida albicans. Około 25 – 50 % zdrowych osób jest także nosicielami Candida spp. w jamie ustnej. Kandydoza przewodu pokarmowego, czyli patologiczny przerost grzybów z rodzaju Candida to zakażenie oportunistyczne. Najczęściej do zakażenia dochodzi [...]

DOLEGLIWOŚCI ZE STRONY PRZEWODU POKARMOWEGO

  Najczęstsze dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego Wielu pacjentów skarży się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to: nawracające bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, uczucie przepełnienia. Dolegliwości te mogą mieć bardzo wiele źródeł, a jednoznaczne stwierdzenie ich przyczyny często jest niemożliwe. Najczęściej, zanim uda się wykluczyć lub potwierdzić konkretną jednostkę chorobową, potrzebna jest [...]

CHOROBA LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA

Co to jest choroba Leśniowskiego - Crohna? Choroba Leśniowskiego – Crohna to jednostka zaliczana do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Diseases - IBD). Patogeneza choroby jest wieloczynnikowa i jednoznacznej przyczyny jej wystąpienia nadal nie ustalono. Najbardziej prawdopodobna wydaje się być hipoteza o podłożu immunologicznym, genetycznym i mikrobiologicznym (dysbioza jelitowa). Choroba Leśniowskiego - Crohna [...]

CELIAKIA

Co to jest celiakia? Celiakia to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się silną nadwrażliwością na gluten, który w przypadku osób chorych na celiakię działa toksycznie i prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego.  W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Objawy celiakii Celiakia może być pełnoobjawowa lub skąpoobjawowa (a [...]
Koszyk Produkt został usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku