fbpx

Gluten – czy naprawdę szkodzi?

Gluten – czy naprawdę szkodzi?

Człowiek spożywa gluten od dziesiątek tysięcy lat, lecz dopiero od niedawna podnoszone są głosy odnośnie tego, aby pozbyć się tej mieszaniny białek z naszej codziennej diety. Z czego to wynika i czy decyzja taka jest w ogóle zasadna?

Na początku warto dokładnie wyjaśnić, co to w ogóle jest gluten. To białko, które znajduje się w zbożach – pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie, czy pszenicy orkiszowej. Gluten sprawia, że mąka produkowana ze zbóż glutenowych jest smaczniejsza, co w konsekwencji wpływa też na jakość wyrobów piekarniczych: ciast czy chlebów. Niestety – ludzki organizm nie radzi sobie z trawieniem tego białka.  Pomimo tego wiele osób spożywa na co dzień produkty, które zawierają w sobie gluten i nie odczuwa z tego powodu żadnych skutków ubocznych.

Celiakia

Luksusem takim nie może cieszyć się z kolei 1% naszej populacji, która choruje na celiakię – chorobę autoimmunologiczna, która sprawia, że spożywany gluten wywołuje w organizmie osoby chorej ciężką reakcję, której skutkiem jest zanik kosmków jelitowych, odpowiadających za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia. Osoby takie cierpią również na niedobory związków mineralnych (żelaza, wapnia, magnezu) oraz witamin.

Jak można wyleczyć się z celiakii? Niestety – jedynym obecnie skutecznym sposobem jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety przez całe życie. Wtedy znikają niemal wszystkie objawy i chorypoprawia swój komfort życia.

Jakie są pozostałe choroby wynikające z nietolerancji glutenu przez organizm?

Może to być np. nieceliakalna nadwrażliwość na gluten lub nadwrażliwość na gluten spowodowana zwiększoną produkcją przeciwciał IgG w organizmie. W przypadku nadwrażliwości na gluten bardzo dużą rolę spełnia mikroflora jelitowa – niedostateczna liczba bakterii ochronnych w jelicie sprawia, że pojawia się nadmierna przesiąkliwość jelitowa. Powoduje ona przenikanie białek (np. takich jak gluten) do krążenia, a w konsekwencji produkowanie na nie w odpowiedzi przeciwciał IgG oraz szereg objawów, które mogą obejmować cały organizm, od problemów ze strony przewodu pokarmowego, po migreny, problemy skórne, nawracające infekcje i inne.

Czy warto rezygnować z glutenu?

Jak zatem widać – całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest wymagane jedynie w przypadku celiakii, która dotyka jedynie 1% populacji. Warto jednak zastanowić się nad ograniczeniem spożywania produktów zawierających gluten w przypadku nadwrażliwości IgG-zależnej na gluten lub przy zespole jelita nadwrażliwego – powoduje to znaczne zmniejszenie objawów wywołanych tym schorzeniem. Diety bezglutenowej jednak w tym przypadku nie trzeba prowadzić przez całe życie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie są sposoby na zdiagnozowanie nadwrażliwości na gluten i czy  konieczne jest całkowite lub częściowe wyeliminowanie tego białka z diety – sprawdź jakie możliwości diagnostyczne w tym zakresie oferuje Instytut Mikroekologii.

 

Więcej informacji znajdziesz w materiale wideo z dr n. med. Mirosławą Gałęcką:

Koszyk Produkt został usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku