fbpx

Alergia na mleko – co wolno, a czego nie wolno jeść?

Alergia na mleko – co wolno, a czego nie wolno jeść?

Alergia na mleko krowie to częsta przypadłość u dzieci, ale też problem niektórych dorosłych. Co można jeść a jakich produktów należy unikać?

Alergia na mleko – czy można spożywać produkty bez laktozy?

Nie. Alergia na mleko to w rzeczywistości alergia na białka mleka krowiego. Laktoza zawarta w mleku nie jest białkiem, ale cukrem i nie jest związana z reakcją alergiczną. Produkty bez laktozy są przeznaczone dla osób z nietolerancją laktozy, czyli tych, którzy ze wzglądu brak odpowiedniego enzymu (laktazy) nie trawią tego cukru. Zawierają one jednak dokładnie takie same białka mleka jak produkty z laktozą. W teście ImuPro badana jest alergia na białka mleka krowiego. Głównych białek mleka jest ponad 30, a wiodącym jest kazeina. Osoby z dodatnią reakcją na mleko muszą więc wyeliminować wszystkie produkty mleczne na określony w wyniku okres czasu.

Alergia na mleko – czy można jeść jogurt, kefir, śmietanę?

Nie. Jak zostało napisane powyżej alergia na mleko dotyczy białek mleka. Niezależnie od procesu fermentacji (kefiry, jogurty, maślanki) produkty wyprodukowane na bazie mleka krowiego nadal zawierają jego białka więc nie mogą być spożywane u osób z alergią na mleko.

Alergia na mleko – czy można jeść ser?

Nie/Tak. Czasami pacjenci informują, że dolegliwości żołądkowe pojawiają się wyłącznie po świeżym mleku, ale po mleku i przetworach które zostały poddane obróbce termicznej już nie. Jest to spowodowane tym, że mleko zawiera 30 rodzajów białek o różnych właściwościach. Niektóre z nich są terostabilne, czyli nie zmieniają się pod wypływem temperatury, a inne termolabilne, czyli zmieniające swoje właściwości pod wpływem obróbki termicznej i przetwórstwa (gotowanie, dojrzewanie).

Z tego powodu w badaniu ImuPro sprawdzana jest zarówno reakcja na mleko surowe, jak i mleko gotowane oraz sery. Głównym alergenem mleka krowiego jest kazeina, szczególnie odporna na działanie wysokich temperatur. Dlatego osoby uczulone na kazeinę nie będą w ogóle tolerowały produktów mlecznych – nie ma znaczenia, czy będą to produkty świeże czy gotowane. Wówczas w wyniku badania ImuPro będzie widoczna reakcja na wszystkie rodzaje produktów mlecznych. Zdarza się jednak, że pacjent nie ma przeciwciał przeciwko kazeinie, a występują u niego przeciwciała przeciwko innym białkom mleka, jak: afa-laktoalbuminie, beta-laktoglubulinie, BSA czy laktoferynie. Wówczas  istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie on tolerował produkty mleczne poddane obróbce termicznej, np. gotowane mleko czy sery.

Alergia na mleko – czy można jeść masło?

Nie/Tak. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu (80%) masło nadal zawiera białka mleka krowiego. Osoby z alergią mogą spożywać masło klarowane, które w procesie produkcji jest pozbawiane białek mleka. Masło klarowane zawiera wyłącznie tłuszcz, który nie alergizuje. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku silnej alergii na białka mleka krowiego śladowe ilości, które mogą pozostać w maśle klarowanym mogą spowodować reakcję alergiczną.

Alergia na mleko – czy mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim?

Nie/Tak. Ze względu na podobną budowę białek nie zaleca się zastępowania mleka krowiego mlekiem kozim. W badaniu ImuPro sprawdza się zarówno reakcję na mleko kozie jak i mleko krowie, dlatego otrzymując wynik pacjent wie, czy w jego przypadku mleko kozie będzie właściwym zamiennikiem.

Jeśli masz wątpliwości albo pytania związane z wynikiem badania oraz dietą pamiętaj, że w Instytucie Mikroekologii możesz skorzystać z porad ekspertów: dietetyków i konsultantów. Zobacz jaką pomoc możesz otrzymać po odebraniu wyniku. 

 

 

Koszyk Produkt został usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku